-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Re-urbanisatie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In de jaren zestig is de familie Pietsersen naar een voorstad van Rotterdam getrokken. Men wilde meer rust en ruimte vinden. Vader ging elke dag op en neer met de metro naar Rotterdam, zoonlief hoefde gelukkig niet zo ver omdat in die voorstad ook een eigen middelbare school was. Moeder had in die nieuwe woonkern eigenlijk niet zo’n goede aard. Zij miste de sociale contacten die ze vroeger in de stad had opgebouwd. Vader ergerde zich steeds meer aan de toegenomen drukte op de wegen en in het openbaar vervoer. Uiteindelijk hakte de familie de knoop door. We gaan terug!

Definitie

Het weer terugtrekken naar de stad.

Voorbeeld

Ten oosten van Den Haag was in de jaren zestig en zeventig een nieuwe woonkern ontstaan, Zoetermeer. Inmiddels een grote stad met redelijk wat winkels en verdere voorzieningen. Met een goed functionerend openbaar vervoerssysteem is Zoetermeer met Den Haag verbonden. Zoetermeer groeit nu niet meer. Door de re-urbanisatie zijn veel mensen teruggetrokken naar Den Haag. In Zoetermeer miste men toch gezelligheid.

Tekstverband

  • De periode van de suburbanisatie lag vooral in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Door die trek naar het platteland verstedelijkte dat platteland steeds meer en ontstonden er agglomeraties. Om toch dat landelijk woongevoel te houden trokken mensen zelfs nog verder het platteland op om er te gaan wonen.
  • Sinds de jaren tachtig is dit proces omgedraaid en groeien de steden weer. Als voordelen van de steden noemen mensen de nabijheid van werk en voorzieningen en het feit dat je veel minder tijd kwijt bent met reizen.
  • Ook de gemeenten hebben moeite gedaan om de mensen terug te laten keren. Veel steden bloedden in de tijd van de suburbanisatie dood. Ze verloren steeds meer inwoners en voorzieningen dreigden onbetaalbaar te worden.
  • Door nieuwe woonwijken te maken voor de kapitaalkrachtigen werden mensen terug getrokken naar de stad. Binnensteden werden bijvoorbeeld opgeknapt.
  • Door de re-urbanisatie is het woon-werkverkeer enigszins afgenomen hetgeen gunstig is voor het fileprobleem in ons land.
  • De periode van de re-urbanisatie is begonnen halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw.