-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Referendum

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In 2005 heeft de Nederlandse overheid een volksraadpleging gehouden. Europa was in de ogen van de Europese Unie toe aan een nieuwe grondwet. Het werd door het toenemen van het aantal lidstaten steeds moeilijker te besturen en had behoefte aan nieuwe regels. Eén van de gevolgen van die grondwet was wel dat Europa meer te vertellen zou krijgen en ons eigen land wat minder. De overheid wilde die keuze voor de nieuwe grondwet niet zelf nemen, maar legde dat voor aan alle kiesgerechtige Nederlanders. Men spreekt dan over een referendum.

Definitie

Volksraadpleging.

Voorbeelden

  • Referendum over het wel of niet aannemen van de nieuwe Europese grondwet.
  • Referendum in een gemeente waarin de bewoners zich mogen uitspreken over een nieuwe burgemeester.
  • Referendum in de gemeente Tilburg waarin de bevolking zich moest uitspreken over de komst van een heel groot winkelcentrum (shopping mall) aan de rand van de stad.

Toelichting

  • Referenda kunnen raadgevend zijn of raadplegend. In het eerste geval wordt het aangevraagd door het volk, in het tweede geval door de overheid.
  • Referenda kunnen bindend zijn of niet bindend. In het eerste geval moet de overheid de uitslag van de volksraadpleging aanvaarden en uitvoeren. Wel wordt daar een minimum opkomst van de bevolking vereist.
  • Bij referenda is het belangrijk dat de bevolking een goede mening kan geven. Ze moeten dus heel goed worden ingelicht. Dat was in het voorbeeld van die nieuwe Europese grondwet erg moeilijk.
  • Het houden van een referendum moet een uitzondering blijven. In ons land laten we normaal gesproken de beslissingen over aan de Eerste en Tweede Kamer , Provinciale Staten of de gemeenteraad.
  • De politieke partij die in ons land heel erg achter referenda staat, is D’66. Dankzij die partij is in meerdere steden een referendum gehouden voor een nieuwe burgemeester. Door hele lage opkomsten bij die volksraadplegingen, wordt dat nu weer niet gedaan.