-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Regering

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Ja, wie heeft het nou eigenlijk voor het zeggen in onze democratie? "Het volk", horen we je al roepen. Kletskoek, we kunnen niet met zijn 16,6 miljoen in Den Haag gaan regeren, maar er moeten wel mensen in Den Haag zitten, die namens ons spreken en dat zijn die volksvertegenwoordigers: het Parlement, de leden van de Eerste Kamer en Tweede Kamer. Er zal ook een groepje mensen moeten zijn die de dagelijkse leiding heeft, het dagelijkse werk doen samen met hun ambtenaren. Hoe het precies in elkaar zit, zie je aan het volgende rijtje:

Definitie

Ministers en koning vormen samen de regering.

Voorbeelden

Er zijn verschillende vormen van regeringen. Landen zonder koning of koningin noemen we een republiek. Daar is een president het hoofd van de staat. Let op, dat is niet de minister-president, want die is zowel in een koninkrijk als een republiek leider van het kabinet en de ministerraad.

Tekstverband

De koning zit niet dagelijks naast de minister-president aan zijn bureau mee te regeren. Hij heeft een beperkte macht, want hij kan zich niet rechtstreeks met besturen bemoeien. En voor alles wat hij zegt of doet is de minister-president verantwoording schuldig aan onze directe volksvertegenwoordigers, de Tweede Kamer. Dat heet ministeriële verantwoordelijkheid. Je leest het goed: de minister-president, ook wel premier genoemd, is verantwoordelijk voor alles wat de koning zegt of doet in verband met het bestuur van ons land, want de vorst, de koning zelf, is onschendbaar. Hij kan dus nooit ter verantwoording geroepen worden.