-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Afstand

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Relatieve afstand)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Vroeger stonden op topografische kaarten geen afstanden aangegeven, maar de tijd die het kostte om vanuit een stad ergens te komen. Zo kon je ook de afstand bepalen, die je per dag kon afleggen. Waarheen kon je een dagtocht maken? Dat woord dagtocht gebruiken mensen nog steeds, maar dan meer in toeristisch verband. Afstanden zijn in de loop van de tijd steeds gemakkelijker te overbruggen. Dat ligt natuurlijk aan de vervoermiddelen, maar ook aan de infrastructuur. Als je afstanden hemelsbreed (dus in rechte lijn) uitdrukt in kilometers, dan spreek je van absolute afstanden. Die kunnen niet veranderen. Relatieve afstanden kunnen dat wel.

Definitie

  • Relatieve afstand: De tijd en de moeite, die het je kost om een bepaalde afstand te overbruggen.
  • Absolute afstand: De afstand hemelsbreed, uitgedrukt in kilometers.

Voorbeelden

  • Niet altijd is de kortste afstand de beste. In bergachtige gebieden loont het bijvoorbeeld om wat om te rijden als je daardoor geen hoge bergpas hoeft te passeren met heel veel bochten.
  • De relatieve afstand tussen Groot-Brittannië en het vaste land van Europa is sinds de aanleg van de Kanaaltunnel veel kleiner geworden.
  • Door de aanleg van de HSL is de reistijd tussen Amsterdam en Rotterdam met twintig minuten verkort. De relatieve afstand tussen beide steden is dus afgenomen.
  • Door toename van het aantal files worden de relatieve afstanden in Nederland weer groter; het kost meer tijd om ergens te komen.

Tekstverband

  • Relatieve afstanden veranderen in de loop der tijd door aanleg van snelwegen, spoorlijnen, nieuwe vliegverbindingen etc.
  • Relatieve afstanden zijn ook persoonsgebonden. De relatieve afstand om van Nederland naar Zuid-Frankrijk te reizen is voor een volwassene die werkt veel kleiner, dan voor een student. De werkende heeft meer geld en kan bijvoorbeeld met de eigen auto gaan. De student moet misschien wel liften.