-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Republiek

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Oranje boven, Oranje boven, leve de Koningin! Een bekend lied op Prinsjesdag en Koninginnedag. De populariteit van ons koninklijk huis is bij de meeste Nederlanders nog steeds groot. Men ziet ons koningshuis als een stuk traditie dat gewoon bij Nederland hoort. Het staatshoofd en haar familie is een stabiele factor in onze maatschappij. Toch zijn er ook in ons land mensen die het verkeerd vinden dat een staatshoofd via erfrecht kan zorgen voor een opvolger. Een staatshoofd zouden mensen moeten kunnen kiezen op basis van zijn of haar kwaliteiten om het land te besturen en niet moeten krijgen op basis van het feit dat iemand toevallig kind is van een vorst of vorstin. Mensen die dat vinden noemt men republikeinen. Zij zijn dus tegen de monarchie.

Definitie

Staatsvorm waar de macht bij een persoon of groep ligt die gekozen is.

Voorbeelden

  • De Verenigde Staten van Amerika vormen een voorbeeld van een republiek waarbij de president gekozen is door het volk. De president is niet alleen staatshoofd maar staat tevens aan het hoofd van de regering. Hij heeft heel veel macht.
  • Ook in Frankrijk heeft de president een relatief grote macht. Die macht is zelfs groter dan die van de premier van Frankrijk.
  • In Duitsland is de president een staatshoofd met heel weinig macht. Deze persoon heeft eigenlijk alleen een ceremoniële functie. De echte macht in Duitsland vinden we bij de bondskanselier.

Tekstverband

Kenmerkend voor een republiek is dus dat het staatshoofd gekozen is. Dat kan rechtstreeks door het volk of door een kiesraad.