-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Rock-’n-roll

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

We gaan even terug in de tijd; naar de jaren ’50 van de vorige eeuw in Amerika. Je bent jong en luistert graag naar muziek. Nu zetten we onze I-pod, gsm of iets anders aan, toen had je enkel een radio. En met een beetje geluk hoefde je hem niet te delen met de rest van het gezin. Op de radio had je toen ook maar een stuk of drie zenders. In Amerika kende je rassenscheiding; er was een ‘zwarte’ zender en een blanke voor de jeugd en één voor blanke volwassenen. De volwassenen luisterden naar crooner, muziek zoals Frank Sinatra zingt. Maar als blanke tiener luister je eigenlijk liever naar de ‘zwarte’ zender, want die draait muziek die veel meer swingt. Toen platenmaatschappijen dit doorkregen gingen ze die muziek met kleine aanpassingen door blanke artiesten laten spelen; de Rock-‘n-roll.

Definitie

Muziek uit de jaren vijftig van de 20ste eeuw. Mengvorm van country & western met rhythm & blues die als het begin van de popmuziek wordt beschouwd.

Voorbeelden

  • Elvis Presley: ‘Heartbreak Hotel’
  • Bill Haley & His Comets: ‘Rock Around The Clock’

Toelichting

Vanaf de jaren ’20 werd de leerplicht in de VS verlengd en kinderarbeid afgeschaft. Dit in combinatie met groeiende welvaart zorgde ervoor dat er een nieuwe doelgroep als consument ontstond. Namelijk de jongeren. Zij kregen geld door hun baantjes en hadden tijd om geld uit te geven aan muziek. Behalve dat Rock-’n-roll hen aansprak was het ook leuk dat hun ouders het maar niks vonden.


Tekstverband

  • Een band als de Rolling Stones speelt vandaag de dag nog steeds muziek die gebaseerd is op de oude Rock-‘n-rollstijl. De uitdrukking Rock-‘n-roll verwijst oorspronkelijk naar sexuele activiteiten en deze woorden komen al voor in de blues-songs van de jaren '20.
  • De woorden Rock-‘n-roll zouden ook de dans weergeven; Rock – botsen en Roll – het weer loslaten.
  • De blanke radio DJ Alan Freed voelde goed aan dat de jeugd deze muziek waardeerde. Hij was de eerste die op een blanke radiozender deze zwarte muziek draaide. Hij was ook de eerste die de term Rock-‘n-Roll gebruikte, waardoor we dit genre zo zijn blijven noemen.
  • Zwarte artiesten gingen in de Rock-‘n-roll rage hun muziek ook aanpassen. Minder rauw in muziek en tekst. Met als gevolg diverse hits zoals ‘Blueberry Hill’ van Fats Domino en ‘Awopbopaloobop Alopbamboom’ van Little Richard.
  • Elvis Presley werd ontdekt toen hij voor zijn moeder een liedje voor haar verjaardag op wilde nemen. Niet dat nummer, maar een rauw R&B nummer dat hij tijdens de pauze zong (‘That’s All Right Mama’) werd zijn eerste hit. Hierin hoorde de producer een blanke met een ‘zwarte’stem.