-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Romeinse Rijk

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Colosseum.

Ben je weleens in de stad Rome geweest? Als je door Rome loopt, dan lijkt het wel of je terug in de tijd gaat. Er staan zoveel oude gebouwen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het Colosseum. Dit enorme theater werd 2000 jaar geleden gebruikt door de Romeinen. Rome was vroeger het middelpunt van het Romeinse rijk. In deze stad is het allemaal begonnen. Vanuit Rome trokken vroeger de legers Europa in en veroverden grote delen van Europa. Die veroverde delen zoals Frankrijk en het zuiden van ons land werden dan onderdeel van het Romeinse rijk. Rond het jaar 200 na Christus was het Romeinse rijk op zijn grootst. Het rijk liep van de grens van Schotland tot aan het zuiden van Egypte en van Marokko tot het noorden van Turkije.

Ieder Romeins kind leerde op school wanneer Rome was gesticht. Op 21 april 753 voor Christus door de broers Romulus en Remus. Maar geschiedkundigen hebben bewijzen dat er al rond 1000 voor Christus mensen woonden in het gebied in en rond Rome. Het Romeinse rijk bleef maar groeien door andere gebieden in Europa te veroveren. Maar tegenwoordig is er geen Romeins rijk meer. Uiteindelijk hield het op met bestaan. Het Romeinse rijk werd in 395 opgesplitst in twee kleinere rijken. Het West-Romeinse rijk en het Oost-Romeinse Rijk.

Door een heleboel problemen zowel binnen als buiten het rijk viel het West-Romeinse rijk in 476 na Christus. De Ostrogothen (een volk van buiten het Romeinse rijk) wisten toen de stad Rome te veroveren. Het Oost-Romeinse rijk bleef nog langer bestaan. Maar in 1453 werd ook de hoofdstad van het Oost-Romeinse rijk, Constantinopel (het huidige Istanboel), veroverd.

Het Romeinse rijk op zijn hoogtepunt.

DefinitieHet Romeinse rijk valt in het tijdvak van de Grieken en Romeinen 3000 v. C. tot 500 n. C.

Het gebied van het Romeinse volk tussen 1000 voor Christus en 476 na Christus.

Toelichting

  • Een beroemde Romeinse generaal was Julius Caesar. In het Latijn spreek je dit woord uit als Kaaizar. Hiervan is ons woord voor Keizer afgeleid. Een andere beroemde keizer was Constantijn. Het woord Contantinopel betekent letterlijk "Stad van Constantijn".
  • In Europa vind je nog veel overblijfselen van het Romeinse rijk, bijvoorbeeld:
    • De muur van koning Hadrianus op de grens tussen Schotland en Engeland.
    • Het Pantheon, de tempel voor alle goden, in Rome.
    • De stad Nijmegen is de oudste stad van Nederland en bestond al in de Romeinse tijd als de grensstad Noviomagus.