-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Ruanda

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In het zuidoosten van Afrika ligt ingeklemd tussen de buurlanden Uganda, Tanzania, Burundi en de Democratische Republiek Kongo het kleine Ruanda. Een land met een oppervlakte van iets meer de helft dan Nederland met 5 miljoen inwoners en de hoogste bevolkingsdichtheid van Afrika. Een land van heuvels, meren, kleine dorpjes, groenteveldjes en onafzienbare bananenplantages. Het land heeft een verrassend verfrissend klimaat en in het noorden vruchtbare vulkanische bodems. Het land kent afwisselingen tussen droge en natte perioden, maar over het algemeen valt er voldoende neerslag om landbouw mogelijk te maken. Dit kleine landje zou een paradijsje op aarde kunnen zijn, maar werd een hel. In de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw was dit land jarenlang voorpaginanieuws door een niets ontzienende burgeroorlog die uitmondde in een ware volkenmoord.

Definitie

Land in het oosten van Afrika, toneel van een massale volkenmoord tussen de Hutu meerderheid en de Tutsi minderheid.

Voorbeeld

Ligging van Ruanda in het zuid-oosten van Afrika.

Kijk voor de ligging van Ruanda op nevenstaande kaart. Ten westen van Ruanda ligt het grote buurland Democratische Republiek Kongo (vroeger Zaïre). Ten zuiden ligt Burundi wat ongeveer net zo groot is als Ruanda. Ten oosten ligt Tanzania en ten noorden ligt Uganda.

Toelichting

Hoe heeft het zo ver kunnen komen in dit land dat mensen elkaar met hakbijlen te lijf gingen en honderdduizenden mensen de dood vonden?

  • Dat verhaal begint als zich in het gebied Hutu’s vestigen. Hutu’s zijn van nature akkerbouwers en erg vredelievend. Eeuwen nadat die Hutu’s naar Ruanda zijn gekomen, komen er ook nomadische veehouders wonen, de Tutsi’s. Zij vestigen zich met name in het zuiden van het land en in buurland Burundi . Zij zijn ver in de minderheid (op elke Tutsi wonen er 7 Hutu) maar tegelijkertijd sterker. Zij hebben Koningen en stichten het Koninkrijk Burundi-Uanda. Zij weten die Hutu’s te overheersen. De Hutu’s kochten namelijk vee van de Tutsi’s en raakten daardoor afhankelijk.
  • Ten tijde van het kolonialisme wordt het land in bezit genomen door de Duitsers. Zij laten die Tutsi koningen echter ongemoeid. Nadat Duitsland de Eerste Wereldoorlog had verloren, moest zij haar koloniale gebieden afstaan. Vanaf 1919 wordt het gebied in opdracht van de volkenbond (de voorloper van de VN) bestuurd door de Belgen. Tijdens dat mandaat bevoorrechtten ook zij de Tutsi’s. Onder toeziend oog van de Belgen worden de Tutsi's steeds wreder. Je kunt je voorstellen dat deze discriminatie niet goed valt bij de Hutu’s.
  • In 1957 vindt de Verenigde Naties dat er in Burundi-Ruanda meer democratie moet komen. Dat lieten de Hutu’s zich geen twee keer zeggen. Na de dood van een Tutsi-koning zien ze de kans schoon en komen de boeren in opstand. Duizenden Tutsi’s worden vermoord en moeten vluchten naar de buurlanden. De zoon van de overleden koning moet ook als balling in buurland Zaïre leven.
  • In 1961 wordt Ruanda onafhankelijk, wordt een republiek en krijgt een Hutu-president. Burundi wordt een jaar later onafhankelijk en heeft een Tutsi-koning.
  • De Hutu’s worden in Ruanda aangevallen door Tutsi’s die via guerrilla-methoden weer de baas proberen te worden. De Hutu’s beantwoorden die aanvallen met moordpartijen. Steeds meer Tutsi’s ontvluchten het land.
  • In het begin van de jaren negentig worden de Hutu's opgehitst om de Tutsi bevolking een gevoelige klap te geven. Ook gematigde Hutu's moeten het ontgelden. Gedurende deze genocide werden naar schatting 500.000 tot 1 miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's in een periode van 100 dagen, van 6 april tot half juli 1994, vermoord. Omgerekend zijn naar schatting per minuut 7 mensen vermoord, waarmee het de bloedigste massamoord is die bekend is in de geschiedenis.
  • Vanuit het buurland Zaïre keren vanaf 1995 gewapende Tutsi’s terug. Er volgt een slachtpartij op de Hutu’s die nu op de vlucht slaan. Op dit moment zijn de Tutsi’s weer aan de macht. Zij overheersen dus de meerderheid van de Hutu’s weer. De strijdbijl lijkt nu begraven, maar het zal duidelijk zijn dat het onderling wantrouwen in Ruanda nog steeds heel groot is.
  • Een bekende film over de genocide uit 1994 is Hotel Rwanda. Het is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een hotelmanager die onderdak verleende aan in gevaar verkerende Hutu's en Tutsi's.