-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Ruilvoet

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Ontwikkelingslanden leveren vooral grondstoffen aan het buitenland. Ze hebben te weinig kennis en/of geld om die grondstoffen zelf te verwerken. De grondstoffen zijn vaak weinig waard, terwijl de producten die ervan gemaakt worden wel veel waard zijn. Lekker eerlijk, niet! Wij profiteren dus van hun grondstoffen wanneer we de eindproducten duur aan hen verkopen. In de loop der tijd zijn de industrieproducten ook nog in prijs harder gestegen dan de grondstoffen. Dat betekent dat die arme landen meer moeten exporteren om hetzelfde te kunnen kopen in het buitenland. De arme landen worden zo nog armer.

De verhouding tussen de waarde van de export en de import noemt men de ruilvoet. Moet je in verhouding steeds meer betalen voor je import, dan spreekt men van een ruilvoetverslechtering, krijg je in verhouding steeds meer voor je export, dan spreekt men van een ruilvoetverbetering.

Definitie

Verhouding van de waarde van de export ten opzichte van de waarde van de import.

Voorbeeld

Suriname is gezegend met de grondstof bauxiet. Het wordt gebruikt om aluminium van te maken. Aluminium is een sterk, licht metaal dat je bijvoorbeeld goed kunt gebruiken om er ladders van te maken. Maar dan moet je wel fabrieken hebben om eerst van de grondstof bauxiet aluminium te maken en vervolgens een fabriek om met die aluminium het eindproduct, de ladder te maken. Die fabrieken zijn er niet in Suriname. Ze verkopen de grondstof aan het buitenland en die verwerkt het vervolgens. Stel nu dat Suriname voor elke ton bauxiet eerst 50 ladders kon kopen en verloop van jaren nog maar 30. Dan kun je zeggen dat de waarde van de export is gedaald ten opzichte van de import en heeft Suriname dus te maken met een ruilvoetverslechtering.

Tekstverband

  • Bij de ruilvoet kijk je naar de totale waarde van de import en de export, dus niet naar één product. Wat maakt een land allemaal en wat hebben ze uit het buitenland nodig?
  • Als de waarde van de export vermindert, is er sprake van een ruilvoetverslechtering. Let erop dat er ook altijd een land moet zijn, waar dat juist een ruilvoetverbetering voor is. Als de één in verhouding meer moet betalen, heeft er ook altijd één in verhouding meer winst!