-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Ruimtelijke segregatie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Pas nog een actiefilm gezien? Grote kans dat het zich afspeelde in een Amerikaans getto, waar alleen Afro-Amerikaanse gangsters wonen. De getto's zijn de heel arme wijken in de grote steden in de Verenigde Staten. In het echt is het uiteraard niet zo heftig dan op het witte doek en zijn echt niet alle wijken getto's. Toch wonen in veel steden in de Verenigde Staten blanke Amerikanen weinig bij Afro-Amerikanen, Aziaten of migranten uit Midden-Amerika in één wijk. Elke groep heeft zijn eigen plek in een stad. Ze wonen gescheiden van andere etnische groepen. Dit noemt men ruimtelijke segregatie.

Definitie

Mensen uit verschillende etnische groepen wonen gescheiden van elkaar in één stad; iedereen heeft zijn eigen wijk.

Voorbeeld

  • In Nederland kennen we ook ruimtelijke segregatie. In sommige wijken wonen bijna alleen maar blanke autochtonen, terwijl in andere wijken bijna alleen inwoners uit verschillende andere etnische groepen leven.
  • In de Verenigde Staten gaat de ruimtelijke segregatie veel verder dan in Nederland: daar heeft bijna elke grote etnische groep een eigen wijk en vind je dus ook geen wijken waar Chinezen en Afrikanen samen leven.

Tekstverband

  • In Nederland bestaat vooral ruimtelijke segregatie als je kijkt naar de scheiding tussen allochtoon en autochtoon. De verschillende allochtonen, zoals Surinamers, Marokkanen, Turken, leven wel bij elkaar in wijken, die multicultureel zijn.
  • Segregatie betekent scheiding. Naast ruimtelijke segregatie bestaat ook het woord sociale segregatie. Bij allebei gaat het om verschillende etnische groepen, die in één stad of land wonen, maar die elkaar niet tegenkomen.