-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Russische Revolutie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
nagespeelde bestorming van het Winterpaleis, vergaderplaats van de Voorlopige Regering, door de communisten. De echte bestorming vond 's nachts plaats en er waren geen camera's aanwezig.

1917, Rusland zit midden in de Eerste Wereldoorlog en er zijn miljoenen doden, vermisten en gewonden. In het land heerst chaos en hongersnood. Er zijn voedselrellen in de straten van Sint Petersburg en deze rellen richten zich tegen de tsaar. Tsaar Nicolaas II, de vorst van Rusland, staat onder grote druk en besluit in februari om af te treden. De macht wordt overgenomen door een Voorlopige Regering bestaande uit mensjewieken en liberalen, maar deze Voorlopige Regering kan het tij ook niet keren met als gevolg dat de bolsjewieken, de latere communisten, onder leiding van Lenin, in oktober 1917, de macht grijpen.

Definitie

De gezamenlijke benaming van de twee revoluties, bestaande uit de februari-revolutie en de oktober-revolutie, die in 1917 in Rusland plaatsvonden. Deze revolutie had tot gevolg dat de tsaar aftrad en Rusland uiteindelijk communistisch werd.

Voorbeeld

  • In 1922 werd Rusland gevormd tot de eerste communistische staat: de Sovjet-Unie.

Tekstverband