-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Nigeria

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Sahel)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Locatie van Nigeria in Afrika

Afrika was in de 19e eeuw het strijdtoneel van de westerse landen. Met name Groot-Brittannië en Frankrijk waren actief in West-Afrika. Onderling hebben de Europese staten afgesproken wie welk stuk van Afrika zou krijgen. Grenzen werden vaak op het oog willekeurig getrokken en hielden totaal geen rekening met de plaatselijke bevolking. Het land dat nu Nigeria heet is in bezit genomen door de Engelsen. Vandaar dat je er met Engels goed uit de voeten kunt, met name in de grote steden aan de kust. Die Engelsen leidden een land met een paar honderd volken met allemaal hun eigen taal en cultuur. Christenen en moslims streden om de meerderheid. De grootste volken waren de Yoruba, de Hausa, de Fulani, de Ibo en de Ijaw. De toenmalige hoofdstad Lagos ligt in het gebied waar de Yoruba woont. De Engelsen noemden de kolonie Niger Area ( = gebied bij de rivier de Niger), kortweg Nigeria. Na de Tweede Wereldoorlog werden veel landen in Afrika onafhankelijk. Groot-Brittannië zag natuurlijk wel in dat ook Nigeria die onafhankelijkheid moest krijgen, maar hoe dat te regelen? Dik kans dat die honderden volken onderling in strijd zouden gaan om de macht. Men koos ervoor om van Nigeria een federale staat te maken, waarin elke bevolkingsgroep een zekere mate van zelfbestuur zou krijgen.

Definitie

Voormalige Engelse kolonie in het westen van Afrika, gelegen aan de Atlantische Oceaan.

Voorbeeld

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Kaart van Nigeria - klik op kaart voor vergroting
  • Zie voor de ligging van Nigeria de kaart hiernaast.
  • Nigeria grenst aan Benin, Niger, Tsjaad en Kameroen.

Toelichting

  • De onderlinge strijd waar de Engelsen bang voor waren, is na de onafhankelijkheid in 1960 ook uitgekomen. Nigeria is sindsdien meerdere keren het toneel geweest van bloedige machtsovernames. Regeringen waren vaak corrupt en niet in staat om de verschillende bevolkingsgroepen bij elkaar te houden.
  • In 1991 heeft men de oude hoofdstad Lagos omgeruild voor een nieuwe. De oude rook teveel naar de koloniale invloed en lag bovendien op het grondgebied van één van de volkrijkste volken. De nieuwe hoofdstad Abuja ligt centraal in het land in een gebied dat relatief dunbevolkt is.
  • De Ibo die in het oosten van Nigeria leven, hebben in de jaren zestig geprobeerd los te komen van de rest van het land. Men riep daar in 1967 de republiek Biafra uit. Nigeria pikte die onafhankelijkheid niet (waarschijnlijk ook omdat er in het gebied olie was gevonden!) en ging ten strijde tegen de opstandige Ibo’s. Drie jaar en een miljoen doden later gaf Biafra zich over en bleef het onderdeel van het land.
  • Nigeria is het volkrijkste land van Afrika en ook het snelst groeiende land van dat continent. Er leven op dit moment naar schatting zo’n 150 miljoen inwoners.
  • Als je vanaf de kust naar het noorden reist kom je door verschillende typen begroeiing. Aan de kust komen mangrovebossen voor en dan in het binnenland tropische regenwouden. Verder naar het noorden gaan die over in uitgestrekte savannen en nog verder naar het noorden in steppen. Dat is het overgangsgebied naar de Sahara, een woestijn die nog verder naar het noorden ligt. Het wordt naar het noorden dus steeds droger. De droge periode valt met name in onze wintermaanden. In onze zomermaanden kent Nigeria aanlandige winden en valt er meer neerslag. In het noorden hopen de bewoners dat die neerslag ook hen bereikt. Dat is niet elk jaar het geval. Dit overgangsgebied van regenwoud naar woestijn staat bekend als de Sahel. Met grote regelmaat komen daar grote milieuproblemen voor.