-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Salat

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In Tilburg had in 2009 een pastoor het aan de stok met de omwonenden van zijn kerk. Voor dag en dauw werden de gelovigen opgeroepen om naar de ochtendmis te komen. Terwijl mensen in de buurt nog lagen te slapen klonk elke dag het klokgeluid, waar ze wakker van werden. In Islamitische landen zal dat soort protesten niet snel plaatsvinden. Daar is het gewoon dat vanaf de minaret van de moskee al voor dag en dauw de moslims worden opgeroepen voor het ochtendgebed. Eén van de vijf zuilen van de Islam is de salat. Vijf keer per dag moet men rituele gebeden uitspreken. De eerste keer voor zonsopgang. Moslims zijn het dus gewend vroeg op te staan!

Definitie

Eén van de vijf zuilen van de Islam; het vijf maal daagse rituele gebed.

Voorbeelden

De gebeden moeten worden uitgesproken voor zonsopgang, tussen de middag, op het einde van de middag, direct na zonsondergang en ongeveer 2 uur na zonsondergang.

Toelichting

  • Als het kan gaat een moslim bidden in een moskee, maar het gebed kan in principe overal gedaan worden. Ben je bijvoorbeeld in een moslimland aan het reizen, dan kan het best zijn dat de bus onderweg 'zomaar' langs de kant van de weg stopt, omdat het tijd is om te bidden. Degenen die willen bidden stappen dan uit en rollen een matje uit om buiten aan het gebed te beginnen. Andere reizigers moeten gewoon even wachten. Een moslim zal altijd bidden met het gezicht in de richting van Mekka, de geboorteplaats van Mohammed.
  • De vrijdag is voor moslims de dag van de samenkomst. Die dag heeft een speciale betekenis. De mannen worden in de moskee verwacht. Ook vrouwen mogen er bidden, maar wel in een speciale ruimte. Voor het betreden van de gebedsruimte moet een moslim zich eerst ritueel reinigen met water of als dat niet beschikbaar is met zand. Ze gaan altijd op blote voeten de moskee binnen.
  • Men zegt de gebeden op in het Arabisch, omdat dat de oorspronkelijke taal van de Islam is. De meeste moslims kennen die gebeden van buiten. De gebeden zijn lofzangen op Allah, maar er zijn ook smeekbeden om vergeving en er worden zegeningen gevraagd. Tijdens de uitvoering van de gebeden moet men afwisselend staan, buigen, knielen of geknield voorover buigen.