-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Savanne

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Savanne in Tanzania - Tarangire National Park

Toeristen die in Afrika op safari zijn, verblijven niet in gebieden met een aangesloten bosbedekking. Die tropische regenwouden mogen dan wel de grootste soortenrijkdom aan planten- en diersoorten hebben, voor grote zoogdieren zijn die donkere regenwouden niet geschikt. De toeristen trekken wel naar de savannes, zoals bijvoorbeeld te vinden in het Krügerpark in het noordoosten van Zuid-Afrika of de Serrengeti in Tanzania.

Savannes zijn uitgestrekte graslanden in de tropen waarin zich verspreid staande bomen bevinden. Het graslandschap vormt een goed weidegebied voor gazelles, antilopen, giraffen, springbokken, neushoorns en olifanten. Temidden van die grazers bevinden zich natuurlijk ook roofdieren als hyena’s en leeuwen, die zich goed kunnen verschuilen in het soms manshoge gras.

Definitie

Tropisch of subtropisch grasland met verspreid staande bomen.

Voorbeelden

Savannes kunnen worden onderverdeeld in:

  • Vochtige savannes – Hier valt gemiddeld tussen de 500 en 1500 mm neerslag per jaar. Er staan relatief veel bomen maar je kunt door de boomkruin nog wel de grond zien.
  • Droge savannes – Er valt tussen de 250 en 500 mm neerslag per jaar. Hierin zijn bijna geen bomen meer te vinden. Het gebied vormt de overgang met de steppen die helemaal boomloos zijn.

Tekstverband

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Olifant bij een baobab - Tanzania
  • Savannes komen voor in warme gebieden met een duidelijk droge periode. In de regentijd kleurt de savanne groen, terwijl in de droge tijd de overheersende kleur geel is.
  • Eén van de bekendste bomen in de savanne is de apenbroodboom ofwel baobab. Zijn kruin ziet er een beetje uit als een omgekeerd wortelstelsel zonder zand ertussen.
  • Savannes zijn erg gevoelig voor branden die vaak ontstaan door blikseminslag. De volwassen bomen overleven die bosbranden soms. De baobab kan zo’n brand goed overleven.
  • In Zuid-Amerika worden savannes ook wel cerrado of llanos genoemd.