-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Scandinavië

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

“Var kommer du ifran?” “Jag kommer fran Nederländerna”. Ook al ken je geen Zweeds, dan is de kans groot dat je deze zinnetjes kunt verstaan. Zweeds kent heel veel Germaanse woorden uit het Duits, Frans en ook uit het Nederlands. Denen en Noren zullen er helemaal geen moeite mee hebben, want het Zweeds, Noors en Deens lijken erg veel op elkaar. Zweeds en Noors het meest. Ze stammen alle drie van het Oernoors af. Het enige wat een Noor moet doen als hij wil dat een Zweed hem kan verstaan is langzaam en duidelijk spreken en zorgen dat hij de paar woordjes, die alleen in het Noors voorkomen, niet gebruikt. De taal benadrukt de culturele eenheid van Scandinavië. Als je zelf in Noord-Europa op vakantie bent en in het Nederlands langzaam en duidelijk vraagt: “Waar kom jij vandaan?”, dan heb je dik kans dat je antwoord krijgt. Scandinavië is ver weg maar toch vertrouwd!

Definitie

Het noordelijk gedeelte van Europa.

Voorbeelden

Er zijn drie mogelijke omschrijvingen van het begrip Scandinavië:

  1. Geografisch wordt er het Scandinavisch schiereiland mee bedoeld, dus alleen Noorwegen en Zweden.
  2. Cultureel wordt met Scandinavië het taalgebied van het Oernoors bedoeld, dus Noorwegen, Zweden en Denemarken.
  3. Historisch wordt met Scandinavië heel Noord-Europa inclusief Finland en het eiland IJsland bedoeld.

Toelichting

  • Zowel Noorwegen, Zweden als Denemarken zijn voorbeelden van monarchieën. Ze hebben alle drie een regerend koningshuis. Finland en IJsland zijn republieken.
  • Noorwegen, Zweden en Finland zijn zeer uitgestrekte landen met een lage bevolkingsdichtheid. Met name in Noorwegen en Finland wonen de meeste inwoners in het zuiden en dicht aan de kust. Denemarken is dichter bevolkt.
  • Tegenwoordig is het mogelijk om via Denemarken over de bruggen over de Grote Belt en de Sunt naar Zweden te rijden. Indrukwekkende bruggen, die ervoor zorgen, dat je niet meer per se met de boot naar Zweden hoeft.
  • Alle drie de Scandinavische landen zijn hoogontwikkeld. Bekende merken uit Zweden zijn bijvoorbeeld Volvo, Ericsson en Ikea. Zweden (vanaf 1995) en Denemarken (vanaf 1973) zijn lid van de Europese Unie. Noorwegen heeft er in 1995 in een volksraadpleging voor gekozen om geen lid te worden. In Zweden wordt nog steeds met de nationale munteenheid de Zweedse Kroon betaald.
  • De ruggengraat van Scandinavië wordt gevormd door het Scandinavisch Hoogland. Dat bestaat uit een erg oud gebergte dat door verwering en erosie is afgesleten. Scherpe bergtoppen komen er dus niet voor. Het is nog wel behoorlijk hoog. Tijdens de ijstijden is het gebergte bedekt geweest met een dikke laag ijs. Gletsjers hebben prachtige U-vormige dalen uitgesleten. Op het einde van de ijstijden kwam de zee omhoog en vulden die dalen zich met water. Dat zijn de beroemde fjorden. Van de vroegere ijskap zijn nog steeds kleine restanten over.
  • Het Scandinavisch Hoogland zorgt voor een duidelijke scheiding van klimaten. Ten westen is het aan de Noorse kust relatief zacht, dankzij de westenwind afkomstig van zee en dankzij de warme Golfstroom. Aan de oostkant van het gebergte is het in Zweden en Finland in de winter beduidend kouder. Daar komt een typisch landklimaat voor. Zweden en Finland bestaan voor het grootste gedeelte uit glooiende landschappen met bossen en meren. Het uiterste noorden van Scandinavië behoort tot de toendra. Daar woont het volk van de Lappen,(Saami).