-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Schaal van Beaufort

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Francis Beaufort was een Ierse marine officier bij de Britse Royal Navy. Hij voer op een zeilfregat en ontwikkelde aan het begin van de negentiende eeuw een schaal waarbij hij de wind indeelde naar windkracht. Hij maakt een indeling in 13 klassen (van 0 naar 12), die hij baseerde op de zeilvoering van het schip. Bij de eerste vijf klassen (0 t/m 4) keek hij naar wat een schip deed bij volle bezeiling. Bij de klassen 5 t/m 9 keek Beaufort naar de maximale hoeveelheid zeil dat een schip veilig kon voeren. Bij windkracht 10 t/m 12 keek Beaufort naar de manieren hoe je zo’n windkracht op een schip zo goed mogelijk kon overleven. Zo omschreef hij orkaankracht als: windkracht die door geen enkel zeil meer te weerstaan is.

Bij die indeling lette Beaufort op de windkracht en niet zo zeer op de snelheid van de wind. Pas na de Tweede Wereldoorlog is de Beaufortschaal aangepast en is dat laatste wel gedaan en kun je dus de schaal van Beaufort ook gebruiken om de gemiddelde windsnelheid aan te duiden.

Die gemiddelde windsnelheid wordt op 10 meter boven de grond gemeten gedurende 10 minuten. Met de schaal van Beaufort kun je dus niet de snelheid van rukwinden aangeven.

Definitie

Door Beaufort ontwikkelde schaal om de snelheden van de wind te kunnen indelen.

Voorbeelden

  • Windkracht 0 betekent een windsnelheid van maximaal 1 km per uur. Het zee-oppervlak is spiegelglad. Zelfs met alle zeilen voerend, kom je met een zeilboot niet vooruit.
  • Windkracht 12 betekent dat de gemiddelde windsnelheid op 10 meter boven de grond meer dan 118 km per uur is. Op zee vertaalt zich dat naar extreem hoge golven, de zee is volkomen wit en er is nauwelijks zicht meer.

Toelichting

In onderstaande tabel kunnen jullie de indeling volgens de Schaal van Beaufort zien inclusief windsnelheden en gevolgen voor de omstandigheden op zee.

Schaal van Beaufort.JPG