-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Schaal van Saffir-Simpson

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De laatste week van augustus in het jaar 2005 zullen mensen zich in het zuiden van de Verenigde Staten nog lang herinneren. Op 23 augustus ontstond een tropische storm bij de Bahama-eilanden die snel uitgroeide tot een orkaan. Via Florida trok de orkaan de Golf van Mexico binnen. Door het extreem warme water groeide die orkaan snel uit tot een superorkaan in de hoogste categorie van de schaal van Saffir-Simpson. Hoewel de orkaan op het moment dat hij bij New Orleans aan land kwam, al iets in kracht had ingeboet, behoort Katrina tot één van de dodelijkste en duurste orkanen aller tijden. Die enorme orkaan met windsnelheden tot ver boven de 200 km per uur, zorgde voor een geweldige stormvloed die grote delen van de kust onder water zette. Bijna 90% van de stad New Orleans verdween onder de golven, mede door het doorbreken van de dijken van een nabijgelegen meer.

Definitie

Door Saffir en Simpson ontwikkelde schaal (van 1 tot 5) die de zwaarte van orkanen aangeeft.

Voorbeelden

  • Categorie 1: Windsnelheden tussen 119 en 153 km per uur. Lichte schade
  • Categorie 2: Windsnelheden tussen 154 en 177 km per uur. Veel schade aan bomen en gewassen.
  • Categorie 3: Windsnelheden tussen 178 en 209 km per uur. Grote schade aan gebouwen.
  • Categorie 4: Windsnelheden tussen 210 en 249 km per uur. Heel veel daken van huizen worden weggeblazen.
  • Categorie 5: Windsnelheden boven de 250 km per uur. Vrijwel alles wordt weggeblazen.

Toelichting

  • In de schaal van Beaufort noem je alles een orkaan wat windsnelheden bereikt van windkracht 12. dat is sneller dan 119 km per uur.
  • Herbert Saffir en Bob Simpson hebben hun schaal opgesteld in 1969. Daarbij keken ze niet alleen naar de windsnelheden, maar ook naar de hoogte van de stormvloeden en de te verwachten schade aan de kustlijn. Daarbij geeft categorie 2 ongeveer 10 keer zo veel schade als categorie 1. Categorie 3 geeft 25 keer meer schade, categorie 4 100x zo veel en categorie 5 zelfs 250x zo veel!