-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Schaalvergroting

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Als je in het woordenboek het woord schaalvergroting opzoekt, krijg je een waslijst aan mogelijke betekenissen. De meest simpele is: “Uitbreiding van de omvang”. Groot, groter, grootst. Of je nu kijkt naar de grootte van bedrijven, de grootte van steden, de grootte van vervoermiddelen. Het blijkt simpelweg beter te zijn om dingen grootschalig te doen.

Je snapt waarschijnlijk wel dat een grote school meer mogelijkheden biedt dan een kleine. Je hebt meer mogelijkheden om alle vakken aan te bieden, om meerdere buitenlandse excursies te organiseren, goedkoop boeken in te slaan of andere dingen aan te schaffen. Het onderhoud van een grote school waar 2000 kinderen op zitten is in verhouding goedkoper dan vier kleine scholen van ieder 500 leerlingen.

Zo kun je bij veel zaken beredeneren dat grootschalig werken voordelen biedt.

Natuurlijk zitten daar wel grenzen aan. Niemand zit te wachten op mammoettankers die in geen enkele haven meer binnen kunnen varen of treinen van tientallen kilometers lengte. Ook bedrijven of instellingen bijvoorbeeld kunnen wel uitbreiden, maar moeten tegelijkertijd wel goed bestuurd kunnen worden. Zie je jezelf al zitten op een school van 10.000 leerlingen?

Definitie

Veel zaken / activiteiten vinden op grotere schaal plaats dan vroeger.

Voorbeelden

  • Bedrijven worden steeds groter. Produceren steeds meer en proberen ook alle onderdelen van het productieproces in eigen beheer te houden.
  • Vervoer van goederen gaat met steeds groter wordende vervoermiddelen. De grootste olietanker ter wereld kan meer dan 500 miljoen liter olie vervoeren, het grootste containerschip ter wereld meer dan 13.000 kleine containers.
  • Scholen gaan vaak fuseren (samenwerken) om samen sterker te staan. Na de fusie is er bijvoorbeeld nog maar één dienst die de computernetwerken van de scholen beheert.

Toelichting

Waarom is schaalvergroting meestal voordelig?

  • Je kunt je beter specialiseren op de productie en meer gebruik maken van machines. Die machines zijn productiever. Wanneer twee kleine gemeenten fuseren, kunnen ze bijvoorbeeld vuilniswagens of grasmaaiers effectiever gebruiken.
  • Grote vervoermiddelen zijn in verhouding goedkoper bij het transport. Het kost minder om één trein met 44 wagons richting Duitsland te rijden, dan twee treinen met ieder 22.
  • Wanneer je grootschalig produceert, kun je grondstoffen en energie goedkoper aanschaffen. Als een schildersbedrijf bijvoorbeeld maandelijks 500 liter verf aanschaft bij een verfwinkel, kun je bedingen dat je korting krijgt. Dat noem je kwantumkortingen.