-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Secundaire behoefte

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

  • "Ik wou dat ik wat te eten had, want ik heb honger!"
  • "Ik wou dat ik wat had om aan te trekken, want ik sterf van de kou!"
  • "Ik wou dat ik vannacht onder een afdakje kon slapen, want anders ben ik morgenvroeg weer kletsnat! Je voelt waaraan je behoefte hebt, in dit geval dus gewoon de basisbehoeften. Maar er zijn nog meer dingen die je graag zou willen: je zou wel eens naar een sportwedstrijd willen gaan of een concert van Anouk in het Gelredome. Na de basisbehoeften, ook wel primaire behoeften genoemd, rekenen we de behoefte aan onderwijs, cultuur en sport tot de secundaire behoeften: zij komen op de tweede plaats.

Definitie

Alle behoeften die je hebt die niet tot de basisbehoeften (voedsel, drinken, kleding, huisvesting) gerekend worden.

Voorbeelden

Als je bijgevoegde link aantikt, zie je welke behoeften een mens kan hebben, als zijn behoefte aan kleding, onderdak, voeding en seks bevredigd is. http://wiki.omopedia.nl/images/d/d2/Piramide_van_Maslow.png

Tekstverband

  • In hoeverre aan die secundaire behoeften voldaan kan worden, hangt natuurlijk van de ontwikkeling van een land en zijn zijn beschaving af. Zo is Ahmed in de woestijn nog druk doende iedere dag aan eten, kleding en onderdak te komen en voelt hij geen enkele andere behoefte.
  • Hoeveel secundaire behoeften mensen hebben, hangt erg af van wat ze gewend zijn. Je kent het gezegde: Wat je niet kent, mis je ook niet. Iemand die op school altijd gewend is een appelflap uit de automaat te trekken en dat ineens niet meer kan omdat zijn nieuwe school die voorziening niet heeft, die mist dat. Leerlingen op een school in Afrika denken niet aan appelflappen uit de muur trekken. Die zijn al lang blij als ze twee keer per dag te eten krijgen.