-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Sedentarisatie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Het woord sedentair betekent “op dezelfde plaats blijvend” of zittend. Sedentarisatie betekent dan dat mensen zich ergens blijvend vestigen. In de prehistorie trokken mensen eerst rond, levend van de jacht, de visserij en het verzamelen van gewassen. Ongeveer 15.000 jaar geleden zijn de eerste mensen zich gaan vestigen en ging men op zeer kleine schaal aan landbouw doen. Landbouw vraagt om sedentarisatie.

Definitie

Proces waarbij men het nomadenbestaan opgeeft en kiest voor een vaste woonplaats.

Voorbeelden

Typische woestijnvolken als de Bedoeïenen en de Toeareg leefden vroeger van het houden van vee waarmee men van weide naar weide trok. In de loop der tijd zijn steeds meer Arabische nomaden zich gaan vestigen en ging men aan akkerbouw doen.

Toelichting

Een sedentaire boer heeft dus een vaste verblijfplaats en bewerkt dezelfde akkers. Dat is niet altijd zo. Bijvoorbeeld in het Amazonegebied komen nog vormen van landbouw voor waar men akkertjes tijdelijk bewerkt en na een paar jaar doortrekt om andere akkers aan te leggen. Dat noemt men shifting cultivation. (to shift = verschuiven ; cultivation = akkerbouw)