-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Sedimentatie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Een rivier neemt niet alleen water mee van de oorsprong naar de zee, maar ook allerlei slibdeeltjes. Hoe harder het water stroomt, hoe groter de deeltjes die dat water kan meenemen. Hoog in het gebergte stroomt het water snel naar beneden en kan het dus ook veel meenemen. Die deeltjes schuren de ondergrond uit en zorgen voor erosie. Hoe dichter de rivier bij de zee komt, hoe kleiner de hoogteverschillen worden en hoe zachter de rivier gaat stromen. Daar kan de rivier niet meer eroderen, maar zet hij juist zijn meegevoerde materiaal af. Dat noemen we sedimentatie.

Definitie

Afzetting van meegevoerde gronddeeltjes.

Voorbeelden

  • Een hard stromende rivier kan grindkorrels meenemen. Die blijven onderin de bedding van de rivier zitten en rollen over elkaar heen naar beneden. Wanneer de stroomsnelheid minder wordt, blijven op een gegeven moment die grinddeeltjes liggen.
  • Rivieren kunnen ook zand meenemen. Als het water hard stroomt, kan dat gemakkelijk worden meegenomen. Als de stroomsnelheid daalt, zakt het zand snel naar de bodem. Bij overstromingen van de rivier kan dat zand ook buiten de rivier worden gebracht en daar sedimenteren.
  • De kleinste deeltjes, de klei, worden door het water zwevend meegenomen. Die deeltjes zijn zo licht dat ze heel moeilijk bezinken. Dat gebeurt eigenlijk alleen als het water stilstaat.

Toelichting

  • Niet alleen rivieren kunnen gronddeeltjes meenemen, maar ook de wind en het ijs. Als bijvoorbeeld op een gletsjer een grote steen ligt, wordt die door het bewegend ijs meegenomen. Bij afsmelten van dat ijs blijft de steen als een zwerfkei achter in het landschap. Als de wind zand meeneemt en de windsnelheid neemt af, dan zal het meegenomen zand op de grond terecht komen en ontstaan er duinen.
  • Als je een rivier bedijkt, dan kan hij alleen nog maar sedimenteren tussen de twee dijken in. Daardoor wordt het hoogteverschil tussen de rivier en het beschermde gebied achter de dijken steeds hoger.