-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Seismograaf

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Met enige regelmaat betreden aardbevingsdeskundigen (seismologen) de mergelgrotten in de buurt van Maastricht. Diep in die grotten staan een paar seismografen opgesteld die aardbevingen kunnen registeren.

Zo’n seismograaf bestaat uit een massa met een pen eraan die ten opzichte van de rest van het apparaat in één richting vrij kan bewegen. De pen schrijft op een rol die met een bepaalde snelheid ronddraait. Wanneer zich een aardbeving voordoet, trilt dus het apparaat ook, maar de vrije massa met de pen eraan blijft op zijn plek. Daardoor kun je de beving met een lijn weergeven. Hoe krachtiger de beving, hoe meer het apparaat uitslaat.

Het is natuurlijk erg belangrijk dat het apparaat stil staat en niet wordt gestoord door allerlei trillingen van bijvoorbeeld voorbijdenderende auto’s of heipalen die de grond in worden geslagen.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Tekening van een eenvoudige seismograaf dat bewegingen in één richting kan vastleggen

Apparaat waarmee seismologen aardbevingen kunnen vastleggen.

Voorbeelden

  • Hiernaast zien jullie een tekening van een simpele seismograaf.

Toelichting

  • Het woord seismograaf komt van de Griekse woorden seismos en graphein. Die betekenen in dezelfde volgorde: aardbeving en schrijven.
  • Seismografen zijn tegenwoordig zo gevoelig dat ze aardbevingen op duizenden kilometers van het epicentrum kunnen vastleggen. Door die grote gevoeligheid is het erg belangrijk dat ze zeer stabiel staan op een zeer rustige plaats.
  • Moderne seismografen kunnen bewegingen in meerdere richtingen vastleggen (noord-zuid, west-oost). Daarmee kun je redelijk bepalen uit welke richting de beving kwam.
  • Tijdens een concert van de hardrockgroep Rage against the Machine heeft de band het publiek gevraagd allemaal tegelijkertijd flink te stampen op de grond. Daarmee wistten de fans een aardbeving te scheppen met een kracht van 1 op de Schaal van Richter. Ze haalden daarmee het Guinness Book of Records!
  • Tekstverband: seismoloog, seismogram, aardbeving, vulkanische aardbeving, instortingsaardbeving, tektonische aardbeving, schaal van Richter, schaal van Mercalli.