-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Seismoloog

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Een van de beroemdste seismologen, Charles Richter

In aardbevingsgevoelige gebieden, houden seismologen alles goed in de gaten. Seismologen zijn gespecialiseerd in het lezen van seismogrammen. Hierop kunnen ze precies zien hoe zwaar de bevingen zijn en op welke afstand de bevingen ontstonden.

Dat doen ze door de primaire golven en secundaire golven die bij aardbevingen ontstaan, met elkaar te vergelijken. Die primaire (eerste) golven bewegen zich sneller door het gesteente dan de secundaire (tweede) golven. Het tijdsverschil tussen de twee soorten golven bepaalt de afstand tot de beving.

Definitie

Wetenschapper die zich heeft gespecialiseerd in aardbevingen.

Voorbeelden

Eén van ‘s werelds bekendste seismologen is Charles Richter. Naar hem is de schaal van Richter vernoemd, die een maat geeft voor de kracht van de beving. Een andere beroemde seismoloog is Mercalli. Hij heeft een schaal gemaakt die beschrijft hoe groot de verwoesting is bij een beving.

Toelichting

  • De primaire golven zijn geluidsgolven die zich met een snelheid van ongeveer 25.000 km per uur voortbewegen. De secundaire golven volgen met gemiddeld 16.000 km per uur. Het tijdsverschil tussen beide golven bepaalt de afstand tot de beving.
  • Wanneer je een beving op een bepaalde plaats registreert, kun je op een kaart een cirkel trekken met als straal de afstand tot de beving. Door dat op drie plaatsen te doen, krijg je drie cirkels. Op het snijpunt van die drie cirkels ligt het epicentrum van de beving.