-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Skelet

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Een menselijk skelet

Wat als een mens geen skelet had? Dat zou heel vervelend zijn! Het zorgt voor meer dingen dan de meeste mensen denken. Het skelet heeft drie hoofdfuncties: naast bescherming zijn dat beweeglijkheid en stevigheid.

Hoe kan een skelet voor beweging zorgen? Het is toch hard en niet buigzaam? Dat is waar. Maar in een skelet zitten ook gewrichten. Die moeten stevig zijn, want ze moeten veel gewicht kunnen dragen. Zonder botten zou je ook geen gewrichten hebben, dus kon je je niet bewegen.

In een skelet zitten veel verschillende botten. Bij een volwassen persoon 206 in totaal. Bij een baby 300. Hoe komt dat? Als je een baby bent, zitten sommige botten nog niet aan elkaar gegroeid. Dat doen ze pas tijdens je leven. Als je volgroeid bent, zitten sommige van die botten wel aan elkaar. Vandaar dat je er dan minder hebt. Eén van de belangrijkste botten is de schedel. Die zorgt ervoor dat je hersenen zo goed mogelijk beschermd zijn.

Alle gewervelde dieren hebben een skelet. Bij het ene dier is deze beter ontwikkeld dan bij andere. Maar let op: zelfs insecten hebben een skelet! Deze is wel heel anders dan bij de mens. Bij insecten zit het skelet aan de buitenkant (uitwendig skelet) in plaats van aan de binnenkant. Deze groeit ook niet mee. Na een tijdje wordt hun skelet te klein en klimmen ze uit hun oude skelet. Ze vervellen. Daarna maken ze een nieuw skelet wat weer een stukje groter is.

Definitie

Het totaal van alle botten en gewrichten van een organisme.

Voorbeelden

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Ossuarium van Sedlec (Tsjechië
  • In Zuid-Limburg zijn er mergelgrotten die helemaal bestaan uit skeletten van dieren. Vooral schelpen van slakken.
  • Fossielen die opgegraven worden zijn vaak versteende skeletten van organismen die vroeger hebben geleefd.
  • Bij een open botbreuk kun je het bot zien: het steekt dan naar buiten door de huid heen.
  • Ook je tanden horen bij je skelet.

Toelichting

  • Botten bestaan uit twee stoffen, een lijmstof (die voor de flexibiliteit zorgt) en kalkzouten (die voor de stevigheid zorgen).
  • Veel calcium drinken zorgt voor sterke botten en gezonde tanden.
  • In Tsjechië is er een ossuarium (bewaarplaats van botten) waar er zelfs kandelaren en kroonluchters van botten zijn gemaakt.