-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Sociaal en Cultureel Planbureau

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De Nederlandse samenleving verandert voortdurend. Niet alleen neemt het aantal mensen toe, maar ook deleeftijdsopbouw verandert en de verhouding tussen de autochtonen en de allochtonen. De mentaliteit van de mensen verandert. Mensen worden mondiger en zeggen waar het op staat. Het gezag van docenten wordt niet meer zo als natuurlijk ervaren. Mensen hebben veel meer bezigheden dan vroeger en verplaatsen zich meerdere malen per dag van huis naar werk, van huis naar sport, van huis naar school enzovoort. Mensen hebben meer vrije tijd en bezoeken allerlei culturele voorstellingen. Al dit soort veranderingen in de samenleving hebben gevolg voor onze regering. Daar moet men terdege rekening mee houden. Om al die veranderingen in de samenleving te kunnen volgen, heeft de overheid advies nodig. Dat is de belangrijkste taak van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Definitie

Adviesorgaan voor de Nederlandse regering die (sinds 1973) ontwikkelingen in de samenleving onderzoekt op sociaal en cultureel terrein.

Voorbeelden

  • Het SCP beschrijft de huidige situatie op sociaal en cultureel terrein en de ontwikkelingen hierin.
  • Het SCP beoordeelt het gevoerde beleid van de regering op sociaal en cultureel gebied.

Tekstverband

  • Het SCP is een onafhankelijk wetenschappelijk instituut dat de regering gevraagd en ongevraagd van adviezen voorziet over ontwikkelingen in onze samenleving.
  • Alle adviezen worden gepubliceerd in boeken en op het internet en zijn vrij te gebruiken.
  • Niet alleen onze regering maakt gebruik van de adviezen van het SCP, maar ook de leden van de Eerste Kamer enTweede Kamer en allerlei organisaties in ons land.
  • Om het jaar geeft het SCP het sociaal-cultureel rapport uit.