-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Sociale segregatie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Op welke sport zit jij? Wie zitten er allemaal bij jou op de club? Waarschijnlijk zitten er veel jongeren van dezelfde afkomst bij de vereniging. Zo kun je ook een school bekijken: zitten er veel autochtone leerlingen of juist veel jongeren met een allochtone achtergrond? Sommige scholen zijn bijna helemaal 'wit', andere scholen worden 'zwarte' scholen genoemd. Verschillende bevolkingsgroepen, die allemaal samen in ons land wonen, komen elkaar zo bijna niet tegen. Ze leven gescheiden van elkaar in hetzelfde land.

Definitie

Bevolkingsgroepen van verschillende afkomst hebben bijna geen contact met elkaar in hun sociale leven op school, op het werk en in hun vrije tijd.

Voorbeelden

  • In sommige steden zijn van de ene voetbalclub vooral autochtonen en van de andere club vooral allochtonen lid.
  • In sommige discotheken zie je vooral Surinaamse bezoekers en in andere eigenlijk alleen autochtonen.

Tekstverband

  • Door sociale segregatie leven mensen met verschillende culturen in een land gescheiden van elkaar. Een groot nadeel hiervan is, dat je andere bevolkingsgroepen niet goed leert kennen en minder goed begrijpt.
  • Segregatie betekent scheiding. Naast sociale segregatie bestaat ook het woord ruimtelijke segregatie. Bij allebei gaat het om verschillende etnische groepen, die in één stad of land wonen, maar die elkaar niet tegenkomen.