-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Volksverzekering

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Sociale verzekering)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In het begin van de jaren tachtig was er een geweldige Amerikaanse dramaserie op TV die zich afspeelde in het St. Eligiusziekenhuis in de Verenigde Staten. Dit ziekenhuis had de bijnaam St. Elsewhere (elsewhere = ergens anders) omdat het was gebouwd op een plaats waar vroeger een vuilnisbelt was. Het was niet bepaald het beste ziekenhuis en bevond zich in een gettowijk in Boston. De dokters die er werkten waren echter hartverwarmend. Ze hielpen iedereen, ongeacht of je nu verzekerd was tegen ziekenhuisopname of niet. De belefenissen van dat ziekenhuispersoneel met die vaak zwakkeren in de samenleving, vormden het sterke punt van de serie.

In Nederland komt het in principe niet voor dat mensen niet geholpen kunnen worden omdat ze niet verzekerd zijn. In onze samenleving is iedereen verplicht verzekerd tegen ziektekosten. Bovendien mogen mensen die bijzondere ziektekosten hebben die aftrekken van de belasting. Dat moet natuurlijk wel betaald kunnen worden. Hoe? Een gedeelte van je loon wordt door de werkgever ingehouden en als premie volksverzekeringen afgedragen aan de overheid, die dat in een fonds stort.

Definitie

Verplichte verzekeringen voor iedere persoon die legaal ingezetene is van Nederland.

Voorbeelden

  • De AOW – Algemene Ouderdomswet
  • AWBZ – Algemene Wet Bijzondere ziektekosten.
  • ANW – Algemene Nabestaandenwet
  • AKW – Algemene Kinderbijslagwet

Toelichting

  • De volksverzekeringen worden ook wel sociale verzekeringen genoemd.
  • De premies die je voor de verzekeringen betaalt, zijn wettelijk verplicht maar hoeven alleen betaald te worden door mensen met een inkomen. Hoe meer je verdient, hoe meer je bijdraagt tot een zeker maximum. Alle betaalde premies gaan in een fonds en daaruit worden de uitkeringen betaald.
  • De volksverzekeringen werken volgens het omslagstelsel. In principe betalen de werkenden voor degenen die de hulp nodig hebben. De hulpbehoevenden krijgen dan van de overheid een zogenaamde uitkering.
  • Eigenlijk is de AKW geen volksverzekering omdat mensen hier geen speciale premie voor hoeven te betalen. De kinderbijslag komt uit een algemeen spaarpotje van de overheid. Toch wordt de kinderbijslag in de praktijk wel tot de volksverzekeringen gerekend.