-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Solidariteit

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

"Kom op, we gaan partijtjes kiezen. Wie het eens is met Peter, gaat achter hem staan. Wie het eens is met Trudy, gaat achter haar staan". Zo gaat het op school, maar zo gaat het in het gewone dagelijkse leven ook: partij kiezen. Moeten we stroom, gas, openbaar vervoer, ziekenzorg enzovoorts in handen geven van particuliere bedrijven of moet de overheid dat allemaal verzorgen. Bedrijven willen op de eerste plaats winst maken en daar wordt de kwaliteit al gauw aan opgeofferd. Bij de overheid gaat het alleen maar om de zorg, het welzijn van de mensen. Vooral socialistische partijen vinden het belangrijk dat mensen voor elkaar opkomen, solidair met elkaar zijn. Solidariteit staat voor eerlijk verdelen van de welvaart, naar elkaar luisteren, elkaar helpen.

Definitie

Door een gevoel van saamhorigheid met elkaar verbonden zijn.

Voorbeelden

  • Het is oneerlijk als vooral de allerarmsten in de samenleving getroffen worden door een belastingmaatregel. Als je solidair bent moet iedereen in dezelfde mate getroffen worden door zo'n maatregel.
  • Uit solidariteit met zijn collega's die wilden gaan staken, bleef Jan ook weg van zijn werk.

Tekstverband

  • Je solidair verklaren met iets wil zeggen dat je het ergens mee eens bent.
  • Een solidariteitsbelasting is een belasting die de overheid heft op het rijke deel van de bevolking om zo de armere bevolking te steunen. Vooral linkse partijen (socialistische partijen) zullen achter dergelijke maatregelen staan.