-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Staat

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Wat is nu precies een staat zoals de Staat der Nederlanden? Is Groenland een staat? Hoe zit het met Ameland en wat te denken van Zeeland of Friesland? Noch Groenland, Ameland, Zeeland of Friesland zijn voorbeelden van staten. Wel goede voorbeelden zijn Ierland en IJsland. Wat is dan het verschil? Om een gebied een staat te noemen moet het aan drie voorwaarden voldoen. Het gebied moet omgrensd zijn, er moeten mensen wonen en er moet een bestuur zijn dat soeverein is en bij dat laatste zit ‘m de kneep. Dat is bij Friesland bijvoorbeeld niet het geval. Het bestuur van Friesland heeft namelijk niet de hoogste macht.

Definitie

Gecentraliseerde organisatie die in een eigen gebied beschikt over de hoogste macht.

Voorbeelden

 • Nederland
 • Noorwegen
 • Verenigde Staten van Amerika
 • Frankrijk

Toelichting

 • Er zijn op dit moment 194 staten op aarde. De jongste staat is Kosovo, al wordt die nog niet door alle landen van de wereld erkend.
 • Om een gebied een staat te maken moeten er dus mensen wonen. De ijskap bij de Noordpool kan om die reden nooit in de toekomst een staat worden. De bevolking noemt men de onderdanen. Deze hebben de nationaliteit van de staat. Die krijg je meestal door afstamming maar soms ook door naturalisatie.
 • Het is fijn als alle onderdanen tot één en dezelfde natie horen. Dat betekent dat ze zich echt verbonden voelen met elkaar en met de staat. Die saamhorigheid wordt bijvoorbeeld bepaald door een gezamenlijke taal, afkomst, geschiedenis, Koningshuis en religie.
 • Die saamhorigheid is niet vanzelfsprekend. Onze zuiderburen bijvoorbeeld hebben binnen de staatsgrens meerdere naties wonen, de Vlamingen en de Walen. Dat gaat niet allemaal perfect. Soms wil een natie (volk) zich afscheiden of samengaan met broeders die in het buitenland wonen.
 • Een staat moet een duidelijke grens hebben. Soms zijn die grenzen tussen twee of meerdere staten omstreden en worden er oorlogen uitgevochten om stukken grondgebied.
 • Een staat moet de soevereine macht hebben. Dat betekent dat er geen macht mag zijn die boven die van het gebied staat. Daarom zijn bijvoorbeeld Zeeland en Friesland geen staten. Dat zijn provincies die het rijk boven zich hebben. Ameland is een Nederlands Waddeneiland en is in feite een gemeente van de provincie Friesland. Ameland is dus geen staat. Groenland maakt deel uit van het Koninkrijk van Denemarken en heeft geen volledige zelfstandigheid. Daarom is ook Groenland geen staat.
 • Staten hebben machtsmiddelen die de bevolking kan leiden zoals een rechtsapparaat. De staat kan mensen straffen en bijvoorbeeld opsluiten. Belangrijk is dat de onderdanen deze accepteren. Ook de internationale gemeenschap moet een staat erkennen.