-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Stadsgewest

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Een leerling krijgt bij aardrijkskunde van zijn docent de opdracht uit te zoeken wat precies het stadsgewest Tilburg is. Hij moet dat doen door echt op onderzoek te gaan in de omgeving en mensen op straat te interviewen.

Hij besluit eerst eens op te zoeken wat stadsgewest precies betekent. In een encyclopedie staat: gewest dat wordt gevormd door een aantal samenwerkende gemeenten, die bij elkaar in de buurt liggen. Hij leest ook dat het synoniem van een stadsgewest een conurbatie is.

Hoe kunnen gemeenten dan samenwerken? De leerling bedenkt bijvoorbeeld door samen een ziekenhuis te hebben of middelbare scholen die leerlingen van meerdere gemeenten ontvangen of uitgaansgelegenheden die inwoners uit de hele omgeving trekken.

De leerling weet nu wat hij gaat doen. In alle omringende dorpen om Tilburg heen gaat hij mensen interviewen en vragen met welke stad zij in het dagelijks leven het meest te maken hebben!

Definitie

Centrale stad met daarom heen alle dorpen die op die centrale stad gericht zijn.

Voorbeelden

  • Net ten noorden van Tilburg ligt Loon op Zand. Heel veel inwoners van die woonkern gaan in Tilburg winkelen of uit. Veel kinderen uit Loon op Zand zitten in Tilburg op school. Loon op Zand behoort dus tot het stadsgewest Tilburg.
  • Verder naar het noorden ligt Kaatsheuvel (bekend van de Efteling). Daar zitten maar heel weinig leerlingen van in Tilburg op school. Het ziekenhuis bezoeken ze in het nabijgelegen Waalwijk. Daar winkelen ze ook vaak. Omdat inwoners van Kaatsheuvel niet zo veel met Tilburg te maken hebben, hoort Kaatsheuvel dus niet tot het stadsgewest Tilburg

Toelichting

  • Het gaat bij het begrip stadsgewest om een functionele eenheid tussen stad en platteland. Op het platteland woont men, maar werken en uitgaan bijvoorbeeld doet men in de stad. Stad en platteland hangen dus met elkaar samen.
  • Om te kijken tot welk stadsgewest een dorp hoort moet je dus kijken op welke grote stad het dorp het meest is gericht.
  • Stadsgewesten kunnen elkaar overlappen. De woonkern Rijen bijvoorbeeld ligt precies halverwege Tilburg en Breda. Inwoners van dat dorp zijn op beide steden gericht.