-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Stam

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Astrix en Obelix samen met de overige figuurtjes uit de strip - klik op figuur voor vergroting

Wie kent ze niet? Asterix en Obelix, beide lid van de stam van de Galliërs. Het zijn de hoofdrolspelers in de wereldberoemde strip waarin de kleine, slimme Asterix het samen met zijn dikke, maar o zo domme vriend Obelix en zijn onafscheidelijke hondje Idefix, opnemen tegen de Romeinse legers. De strip speelt zich af in het jaar 50 voor Christus in een tijd dat het Romeinse Rijk zich steeds verder uitbreidt. Ook Gallië (zeg maar West-Frankrijk, Bretagne) is door Caesar en zijn leger onder de voet gelopen, behalve het kleine dorpje waar Asterix en Obelix wonen. Gek worden ze ervan, de Romeinen! Geholpen door een toverdrankje van de druïde Panoramix, krijgen ze supermenselijke kracht. Obelix is als baby ooit in dat drankje gevallen en heeft die lompe kracht altijd. Hij maakt menhirs (grote stenen) en die sjouwt hij altijd ééntje met zich mee.

De Romeinen kwamen op hun veroveringen in Europa vele stammen tegen zoals de Franken, de Kelten, de Germanen en de al genoemde Galliërs.

Definitie

Groep mensen van enkele honderden tot duizenden mensen die op één of andere manier verwant zijn aan elkaar en niet georganiseerd zijn in een staat.

Toelichting

  • Bij ons in de westerse wereld is het begrip stam een historische naam geworden. Bij ons komen stammen als samenlevingsverband niet meer voor. Stammen zijn hier opgegaan in staten. Wel herken je in de naam van de staten soms de stammen die er vroeger woonden. Frankrijk komt van de Franken bijvoorbeeld.
  • Het begrip stam en clan wordt vaak door elkaar gebruikt.
  • Bij leven in stamverband denk je heel ver terug tot in de tijd van de Prehistorie toen mensen zich bezig hielden met jagen en verzamelen en zich later vestigden om de eerste vormen van landbouw te gaan beoefenen. Een aantal verwanten bleven bij elkaar en vormden grootfamilies. Zo’n groep vormde een stam. Die kon zich in de loop der tijd uitbreiden door natuurlijke groei, maar ook door het opnemen van vreemden. Als stammen uit duizenden mensen bestaan, woonden ze wel enigszins verspreid over het gebied. Stammen hadden hun eigen taal, gebruiken, tradities en wetten. Het waren woon- en werkgemeenschappen waarin de mensen redelijk gelijk waren aan elkaar. Uit hun midden kozen ze een stamhoofd ofwel opperhoofd. Die stond aan het hoofd van een dorpsraad.
  • Het begrip volk en stam moet je niet door elkaar halen. Bij volken denk je aan veel grotere groepen mensen die ook onder bestuur van een staat staan. Op dit moment kom je nog wel mensen tegen die in stamverband leven. Dan denk je bijvoorbeeld aan het tropisch regenwoud in Brazilië of Papoea Nieuw Guinea.