-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Stationaire bevolking

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Als je een auto stationair laat draaien, maakt hij heel weinig toeren. Genoeg om de motor draaiende te houden, maar niet om de auto vooruit te laten gaan. Stationair betekent dus zoiets als op je plaats blijven. Ook in de demografie gebruikt men dit begrip, namelijk stationaire bevolking.

Definitie

Bevolking waarvan het aantal mensen in de loop der tijd (bijna) gelijk blijft.

Toelichting

  • Bij een stationaire bevolking zijn geboorte en sterfte met elkaar in evenwicht. Ook immigratie en emigratie zijn gelijk aan elkaar.
  • Een bevolkingspiramide van zo’n stationaire bevolking ziet eruit als een granaat of raket. Elke leeftijdsgroep in die piramide is ongeveer even groot met uitzondering van de oudste groepen mensen natuurlijk.
  • Stationaire bevolkingen zijn het ideaalbeeld van regeringen. Een bevolking die niet snel groeit, waarbij er voldoende arbeidskrachten zijn om zowel voor de jeugd als voor de ouderen te zorgen.
  • Deze situatie komt jammer genoeg niet voor in de ontwikkelingslanden. Hier heeft de bevolkingspiramide echt de vorm van een piramide, heel veel jongeren en naar verhouding weinig ouderen. Zo’n bevolking groeit snel en geeft grote problemen met betrekking tot bijvoorbeeld voeding. Geen ideale situatie, hongersnoden liggen er op de loer.
  • In een aantal rijke landen is het granaatmodel omgeslagen in een ui- of urnmodel. Een steeds groter wordende groep ouderen zorgt voor vergrijzing. De bevolking is hier niet opgewassen die grote groep bejaarden te onderhouden. Ook niet ideaal dus.