-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Steentijd

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De familie Flintstone

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was het één van de meest succesvolle tekenfilmseries op TV. Wie kende hem niet: Fred Flintstone, een man met een grote mond, maar een klein hartje. Zijn lijfspreuk was "Yabba-Dabba-Doo". Fred woonde met zijn vrouw Wilma, dochter Pebbles en onafscheidelijke huisdier Dino in het plaatsje Bedrock. De serie speelde zich af in de steentijd. Fred is kraanmachinist op een grote Brontosauriër en verplaatst de hele dag stenen in de groeven van de Slate Rock Gravel Compagny. Fred wordt snel boos, werkt zich continu in de nesten en moet daar dan steevast uit worden gehaald door zijn vrouw of de buren Barney en Betty Rubble. De serie kende heel veel humor. Bijzonder in de serie was dat er allerlei dingen in voorkwamen die nu normaal zijn, maar toen natuurlijk niet, bijvoorbeeld auto’s. Om die dingen een Stenen Tijdperk uiterlijk te geven waren die auto’s van steen, hout en dierenvel gemaakt en werden ze aangedreven door de voeten.

Definitie

Periode in de geschiedenis van de mensheid, waarin mensen vrijwel uitsluitend gebruiksvoorwerpen van steen maakten en nog niet van metalen.

Voorbeelden

  • De steentijd wordt onderscheiden in de vroege-, de midden- en de jonge steentijd.
  • De steentijd begon ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden en duurde tot de overgang naar koper- en bronstijd (periode tussen 6000 en 2500 voor Christus).

Tekstverband

  • Het overgrote deel van de 2.5 miljoen jaar, die de steentijd duurde, wordt ingenomen door de oude steentijd.
  • Natuurlijk hebben mensen in de steentijd ook gebruik gemaakt van bijvoorbeeld planten, dierenvellen en niet te vergeten hout. Van dat soort gebruiksvoorwerpen zijn echter bijna nooit restanten gevonden, omdat deze makkelijker vergaan.