-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Strafkolonie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De ligging van Duivelseiland voor de kust van Frans-Guyana - Zuid-Amerika

Vanaf de 16 eeuw werden door Europese landen gebieden veroverd in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Zo’n veroverd gebied stond onder toezicht van een Europees land en werd een kolonie genoemd. Vanuit een kolonie werden grondstoffen naar het Europese land gestuurd om daar te verwerken tot producten. Hier werd enorm veel geld mee verdiend. Een kolonie werd soms ook gebruikt om veroordeelde misdadigers naar toe te sturen. Je spreekt dan over een strafkolonie. Er werd een gevangenis gebouwd waar de misdadigers dwangarbeid moesten verrichten. De gevangenen moesten lange dagen maken onder vaak erbarmelijke omstandigheden. Ze leden honger en dorst. Ze werden vaak mishandeld en ontsnappen was zo goed als onmogelijk vanwege de ligging van deze strafkolonies: vaak ver vanalles vandaan en omringd door water.

Definitie

Een gevangenis in een kolonie, waar gevangenen dwangarbeid moesten verrichten.

Voorbeelden

  • Australië als strafkolonie van Groot-Brittannië.
  • Duivelseiland als strafkolonie van Frankrijk.

Tekstverband

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De hut van Alfred Dreyfus op Duivelseiland
  • Het Ile du Diable (Duivelseiland) is één van de drie rotsachtige eilanden die voor de kust van Frans-Guyana liggen in Zuid-Amerika. Het kleine eiland is geheel bedekt met palmbomen. Nu is het verboden terrein. Ongeveer 150 jaar geleden was het onderdeel van de Franse strafkolonies in Zuid-Amerika. Vooral onder Napoleon III zijn er honderden politieke gevangenen naar toe gestuurd. Zeventig daarvan hebben die straf niet overleefd.
  • Hoewel de strafkolonies op het vasteland erger waren dan die van Duivelseiland, is Duivelseiland het meest bekend. Op Duivelseiland waren geen echte gevangenissen gebouwd, maar leefden de gevangenen in eenvoudige hutjes.
  • De bekendste gevangene die er heeft vastgezeten was Alfred Dreyfus, een Franse officier van Joodse afkomst. Hij werd verdacht te hebben gespioneerd voor de Duitsers. Hij heeft 5 jaar vastgezeten op Duivelseiland en is later vrijgesproken.
  • De laatste gevangene is in 1938 vertrokken van Duivelseiland. Daarna is het eiland geheel verlaten. Er zijn nauwelijks restanten te vinden van het vroegere strafkamp.
  • Over Duivelseiland is in 1973 een heel bekende film gemaakt: Papillon. Hierin probeert een voor moord veroordeelde van het eiland te ontsnappen.