-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Algemene hulp

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Structurele hulp)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Je zou de mensen kunnen verdelen in pechvogels en geluksvogels: de een heeft niks en de ander kan zijn rijkdom niet op: ARM en RIJK. De rijken moeten de armen, die lijden aan armoede en onderontwikkeling, helpen en niet alleen de regeringen of overheden, nee, wij gewone burgers ook. Er is van alles nodig om die arme landen uit de ellende te trekken: algemene hulp dus.

Definitie

Hulp van rijke landen aan arme landen, door giften, leningen met lage rente of door het kwijtschelden van de (staats)schuld.

Voorbeelden

In veel landen in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika kunnen de mensen de basisbehoeften niet bevredigen. Door mensen te helpen met hun landbouw, met de wegen, met de scholing, maar ook met mogelijkheden hun producten te verkopen op de wereldhandel, worden ze geholpen. Niet zo zeer op korte termijn, maar juist op lange termijn.

Tekstverband

  • Hoe moet je helpen? Denk eens over het volgende spreekwoord na:
    • Geef iemand een vis, dan heeft hij vandaag te eten. Geef hem een hengel en hij zal nooit meer honger hebben. Hulp moet op de lange duur werken: leer hem hoe en geef hem de middelen zichzelf te helpen.
  • Kortdurende hulp gericht op het verlichten van de ergste nood, wordt noodhulp genoemd ofwel humanitaire hulp. Deze hulp zie je meestal snel op gang komen na een aardbeving of tsunami. Dan worden voedsel, tenten en artsen met medicijnen gebracht. Hulp gericht op het verbeteren van de leefomstandigheden op lange termijn wordt algemene hulp genoemd. Een ander woord hiervoor is structurele hulp. Met deze hulp bouwen de bewoners bijvoorbeeld aan een waterleiding of een school.
  • Het land dat de ontwikkelingshulp geeft noemt men het donorland.