-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Suburbanisatie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Met het verstrijken van de jaren werden de steden steeds groter, steeds drukker, steeds onveiliger. Mensen voelden zich niet meer thuis in die stad. Ze wilden veel liever in rust op het platteland wonen of in ieder geval in een buitenwijk, waar grotere huizen waren te vinden, meer (openbaar) groen, meer parkeerruimte voor de auto, meer ruimte voor de kinderen om te spelen. Daarom trokken mensen op grote schaal naar de buitenwijken en dorpen en verstedelijkte zo het platteland.

Definitie

Trek van de centrale stad naar buitenwijken en omringende platteland.

Voorbeelden

  • Een heel oude vorm van suburbanisatie betrof Amsterdamse edellieden die al in de 19e eeuw een groot buitenhuis lieten bouwen aan de rivier de Vecht.
  • Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw kwam suburbanisatie op grote schaal voor. De toegenomen mogelijkheden om je te verplaatsen (mobiliteit met een duur woord) zorgden daarvoor.
  • Niet alleen personen kunnen suburbaniseren maar ook bedrijven. Die worden door het platteland aangetrokken omdat daar bijvoorbeeld de grondprijzen lager liggen of men minder last heeft van opstopping van het verkeer.

Tekstverband

  • In suburbaniseren zit het Engelse woord suburb. Dat betekent letterlijk voorstad.
  • Suburbanisatie is het tegenovergestelde van urbanisatie. Dat is de trek van het platteland naar de stad.
  • De laatste tientallen jaren is de suburbanisatie over zijn hoogtepunt heen. Mensen hebben er vaak genoeg van om elke dag op en neer te moeten reizen van de dorpen naar de steden. De wegen zijn overvol en hetzelfde geldt voor het openbaar vervoer. Mensen trekken dus vaak terug naar de steden. Dat noemt men re-urbanisatie.