-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Syrië

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Tot de Eerste Wereldoorlog werd Syrië regelmatig veroverd en bestuurd door verschillende volkeren, zoals de Perzen, de Romeinen, de Byzantijnen, de Turken en tenslotte de Ottomanen.

In de Eerste Wereldoorlog werd Syrië veroverd door de geallieerden. Gedurende een korte tijd was Syrië een onafhankelijk koninkrijk, echter al spoedig werd het een mandaatgebied van de Fransen. Zij bleven tot 1946.

Syrië zocht na de onafhankelijkheid toenadering tot andere Arabische landen. Van 1958 tot 1961 vormde Syrië samen met Egypte de Verenigde Arabische Republiek. In 1961 maakte een militaire coup een einde aan deze republiek.

Vanaf 1970 tot 2000 kende Syrië onder leiding van Hafez al-Assad een militaire dictatuur. Na de dood van Hafez nam zijn zoon Bashar de macht over.

Sinds de oorlog in buurland Irak komen grote aantallen Irakese vluchtelingen naar Syrië om het toenemende geweld tussen Sjiieten en Soennieten en het terroristisch verzet tegen het nieuwe regime te ontvluchten.

Definitie

Syrië is een land in het Midden-Oosten. Het grenst in het noorden aan Turkije, in het oosten aan Irak, in het zuiden aan Jordanië en in het zuidwesten aan Libanon en Israël.

Het land Syrië met de hoofdstad Damascus

Voorbeelden

Zie voor de ligging de nevenstaande kaart.

Tekstverband

Bekend is het verhaal van Paulus, een beruchte vervolger van de christenen, die op weg naar Damascus een visioen kreeg, zich daarna bekeerde en van vervolger een vurig aanhanger van het christendom werd. Syrië wordt daarom ook wel de bakermat van het christelijk geloof genoemd.