-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Tangentiële banenstelsel

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Vliegtuigen landen of starten altijd tegen de wind in. Dat geeft het vliegtuig namelijk de meeste draagkracht. Een beetje zijwind mag best. Daar zijn piloten op getraind. Als het echter heel hard waait, is het erg belangrijk zo recht mogelijk tegen de wind in te starten of te landen. Omdat in ons landje windrichtingen behoorlijk kunnen veranderen, is er in de jaren zestig bij de aanleg van het nieuwe Schiphol voor gekozen de richtingen van de start- en landingsbanen zo veel mogelijk te variëren. Men spreekt van het tangentiële banenstelsel.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De ligging van Schiphol ten zuidwesten van Amsterdam. In blauw staat aangegeven het centrale terminalgebouw met daaraan de pieren waar je in- en uitstapt

Verzameling van start- en landingsbanen die rondom een centraal punt liggen dat gevormd wordt door het stationsgebouw.

Voorbeeld

Het gebied van het stationsgebouw zou je kunnen zien als een cirkel. Daaromheen liggen vier start- en landingsbanen als raaklijnen van die cirkel ten opzichte van elkaar. De Buitenveldertbaan ligt oost-west, de Kaagbaan noordoost-zuidwest, de Aalsmeerbaan en de Zwanenburgbaan noord-zuid. De later aangelegde Polderbaan ligt parallel aan de Aalsmeerbaan en Zwanenburgbaan.

Toelichting

  • Het woord tangent komt uit de meetkunde. Een tangent is een raaklijn aan een cirkel. Je kunt een rechte lijn maar op één manier zo tegen een cirkel tekenen, dat de lijn de cirkel maar één keer raakt.
  • Tangentiële banenstelsels kennen grote voordelen ten opzichte van banenstelsels waar de banen allemaal evenwijdig aan elkaar liggen. Grootste voordeel is de veiligheid. Bij elke windrichting kan op Schiphol veilig geland worden. Ander voordeel is dat de landingsbanen relatief dicht bij het stationsgebouw liggen zodat de tijd voor het taxiën kort is.
  • Nadelen zijn er ook. Je moet bij een tangentieel banenstelsel veel meer opletten dat vliegtuigen in de lucht niet te dicht bij elkaar in de buurt komen. Het vereist dus grote oplettendheid van zowel de luchtverkeersleiding als de piloten.
  • Om die reden zijn op Schiphol niet alle banen tangentieel ten opzichte van het centrum aangelegd. Er zijn inmiddels drie banen die alle drie van noord naar zuid lopen (Polderbaan, Zwanenburgbaan en Aalsmeerbaan). Als in de toekomst een extra zevende baan wordt aangelegd, komt die parallel aan de Kaagbaan te liggen.
  • De Buitenveldertbaan wordt ook wel de Bulderbaan genoemd omdat die voor inwoners van Amsterdam erg veel geluidsoverlast geeft. De baan wordt om die reden maar weinig gebruikt. Bij krachtige westenwind is het echter wel de veiligste baan om op te landen. Bij dat soort omstandigheden wordt de baan door de verkeersleiding dus ingezet.