-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Tektonische aardbeving

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De San Andreas Breuklijn in Californië is goed vanuit de ruimte te zien. Langs de hele breuklijn van zo'n 1300 km lengte komen regelmatig aardbevingen voor.

In het westen van de Verenigde Staten grenzen de Amerikaanse Plaat en de Pacifische Plaat aan elkaar. Tergend langzaam schuift de Pacifische plaat naar het noordwesten en de Amerikaanse Plaat naar het zuidoosten. De grens tussen die twee platen bestaat natuurlijk niet uit gladgepolijst gesteente met groene zeep ertussen. Integendeel. Die platen zijn ruw en schuren langs elkaar. Daardoor kan de spanning enorm hoog oplopen. Elk jaar opnieuw komt het tot kleine aardbevinkjes in dit gebied, maar een paar keer per eeuw komt het tot een enorme klap.

Zo is San Francisco in 1906 getroffen door een gigantische aardschok die de hele stad verwoestte. In 1986 was er ook een zware schok, maar die veroorzaakte toch veel minder schade. Het is nu wachten op de volgende klap. Je weet dat die ooit komen gaat, alleen niet wanneer.

Alle aardbevingen die te maken hebben met het verschuiven van aardschollen noemt men tektonische aardbevingen.

Definitie

Aardbevingen die te maken hebben met het ten opzichte van elkaar verschuiven van stukken aardschollen.

Voorbeelden

  • De zware aardbevingen in San Francisco in 1906 en 1986 langs de San Andreas Breuk, waar de Amerikaanse en de Pacifische Plaat langs elkaar schuiven.
  • De beving bij de subductiezone bij het eiland Sumatra (Indonesië) in december 2004 die een enorme tsunami veroorzaakte.
  • De aardbevingen die zich regelmatig op IJsland voordoen omdat daar de Euraziatische en de Amerikaanse Plaat uit elkaar bewegen.

Toelichting

  • De zwaarste bevingen doen zich voor wanneer platen op elkaar botsen of langs elkaar schuiven. Hoe groter de wrijving tussen de twee bewegende platen, hoe groter ook de spanning kan oplopen. De uiteindelijke beving zal dan ook des te krachtiger zijn.
  • Tektonische aardbevingen doen zich zeker niet alleen aan de randen van de platen voor. Ook midden op de platen bevinden zich breuklijnen. Daarlangs kunnen ook delen van de korst ten opzichte van elkaar verschuiven. Zo ligt in Nederland de stad Roermond op zo’n breuklijn. Daar heeft zich de sterkst ooit gemeten aardbeving in ons land voorgedaan met een kracht van 5.8 op de Schaal van Richter.