-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Tijd van jagers en boeren

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Tijd van jagers en boeren

Beschrijving

Sandryl werd wakker van de jeuk en gooide het dierenvel van zich af. Wat was het koud en donker in de grot. Hij kroop naar de uitgang en stond ineens in het helle licht. De vrouwen van zijn stam waren voedsel aan het verzamelen: vruchten, knoppen en bloemen of met puntige graafstokken knollen en wortels uit de grond aan het graven. Met een snelle beweging gristen zij vissen uit het snel stromende riviertje. De mannen, gewapend met een stenen bijl, een speer en een slinger, gingen op jacht naar hazen, zwijnen, bizons en gevaarlijke holenberen, die zij vingen in afgedekte, gegraven kuilen. Menig haas werd geveld door een steen uit hun slinger. Een wild zwijn of bizon werd opgejaagd door een groepje mannen, werd gevangen of met speren gedood. Sandryl sloot zich heimelijk bij de jagers aan. Als het onderweg begon te bliksemen en donderen kropen zij angstig weg in een of ander hol, zich afvragend waarom de goden boos op hen waren. Aan het eind van de dag, het was vroeg donker, maakten zij vuur door een stokje heel vlug rond te draaien in stuk hout met wat gedroogd gras. In zelfgemaakte potten kookten de vrouwen eten. Na verloop van tijd ontdekten zij, de vrouwen, dat er uit vruchten en zaadjes, die op de grond waren gevallen, nieuwe plantjes begonnen te groeien als de winter was afgelopen. Toen gingen zij opzettelijk zaadjes in de grond te stoppen en er dagelijks water overheen gooien. Als hun planten groot waren, werden ze uit de grond getrokken. Zij gingen van hun zelf verbouwde planten leven en konden zo op een vaste plaats blijven wonen. De door de mannen gevangen dieren werden geleidelijk aan tam door ze regelmatig te voeren. Die dieren zorgden voor melk en in de slachttijd voor vlees. Rond hun veertigste stierven de meeste mensen; zij werden in zelfgebouwde hunebedden begraven.

Definitie Tijd van Jagers en Boeren

Periode in Europa die 12.000 geleden begon en waarin rondtrekkende mensen leefden van voedsel dat zij in de natuur vonden.

Voorbeelden

  • De prachtige Prehistorische grottekeningen in Frankrijk en Spanje.
  • Onze hunebedden en grafheuvels (Regte Heide bij Tilburg)
  • Het prachtige, maar zeer uitgebreide boek van Jean Auel: “De stam van de holebeer”.

Tekstverband

  • Rond 5000 v.Chr is er in Europa een geleidelijke overgang naar landbouw: boeren hebben een vaste woonplaats.
  • In onze tijd komen ook nog zulke primitieve volksstammen voor, voornamelijk in de binnenlanden van Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Door de globalisering komen volkeren echter wereldwijd in aanraking met de ontwikkelingen van de moderne, technische wereld.
  • Niet alle volkeren maken gelijktijdig zulke ontwikkelingen door, dus de jaartallen zijn per cultuur verschillend. Neem bijv. China. Toen “wij” nog in dierenvellen rondzworven was daar al een hoogstaande, technisch zeer hoogstaande beschaving in ontwikkeling.