-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Tropen

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Chris moest voor zijn werk in december naar Singapore. In Nederland was het koud, zelfs overdag kwam de temperatuur niet boven nul uit. Toen hij in het vliegtuig stapte, had hij zijn kleding toch al aangepast aan zijn eindbestemming. Singapore ligt op de evenaar en daar kennen ze geen winter. Het hele jaar door ligt de temperatuur daar gemiddeld op 29 graden Celsius. Singapore ligt midden in de tropen! De hoge temperatuur is niet het enige wat Chris te wachten staat. Singapore heeft ook een bijzonder vochtig klimaat. Het regent er regelmatig en de neerslag komt dan echt met bakken uit de lucht. Die buien vallen met name op het einde van de middag. Door de hoge luchtvochtigheid heeft Chris zijn lichaam moeite met zweten en toch is dat wat het lichaam moet doen om af te koelen. Daarom voelt de hitte in Singapore aan als een klamme deken; je voelt je de hele dag een beetje klef.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Wiskundige begrenzing van de tropen‎

Het gedeelte van de aarde dat ligt op lage breedte, dus in de buurt van de evenaar/0 graad.

Voorbeelden

De tropen worden op twee manier begrensd:

 • De wiskundige begrenzing. Bij deze grens kijk je naar de hoogste breedtegraad waar de zon midden overdag loodrecht boven je hoofd kan staan. Dit zijn de zogenaamde keerkringen op 23.5 graad breedte. Het gebied tussen de noordelijke keerkring (Kreeftskeerkring) en de zuidelijke keerkring (Steenbokskeerkring) noem je dan de tropen.
 • De thermische begrenzing. Bij deze grens kijk je naar de natuurlijke begroeiing. Daar waar van nature palmbomen kunnen groeien is sprake van een tropisch klimaat. Die grens ligt bij de 18 graden isotherm van de koudste maand. Alle gebieden waar het het hele jaar door gemiddeld warmer is dan 18 graden horen bij de tropen.

Toelichting

 • Die thermische begrenzing volgt geen rechte lijn, maar slingert in de buurt van de keerkringen. De temperatuur wordt tenslotte niet alleen door de breedte bepaald, maar ook door de andere klimaatfactoren zoals gebergten/hoogte.
 • Kenmerkend voor de tropen is de constante hoge temperatuur, waarbij het ’s nachts niet al te veel afkoelt. Er valt vaak neerslag, met name op het einde van de middag. Twee maal per jaar staat de zon ’s middags loodrecht boven je. De zonnestralen hoeven dan maar een korte weg door de dampkring af te leggen en een relatief kleine oppervlakte te verwarmen. Het is bloedheet. Maar ook wanneer de zon niet precies loodrecht invalt, staat de zon hoog boven de horizon.
 • In de tropen is de daglengte en de nachtlengte het hele jaar door ongeveer even lang (op de evenaar zelfs precies even lang). De zon verdwijnt op het einde van de middag al snel onder de horizon en de dagen zijn het hele jaar door redelijk kort.
 • Ook in de tropen kunnen drogere perioden voorkomen. Belangrijk is waar de wind vandaan komt. Wanneer die aflandig is (dus van het land naar de zee waait) is het droog, bij aanlandige wind juist nat.
 • De meeste neerslag valt op het moment dat de zogenaamde ITC (InterTropische Convergentiezone) in de buurt ligt. Dat is een zone waar twee passaten op elkaar botsen en de lucht gedwongen wordt te stijgen. Die warme lucht koelt bij het opstijgen af, waardoor waterdamp kan condenseren. Er ontstaan dan grote wolken vormen waaruit veel regen valt.
 • Het is niet zo dat overal in het gebied tussen de keerkringen een tropisch klimaat voorkomt. Dat is bijvoorbeeld niet zo in de bergen, waar je hoger zit.
 • De kenmerkende begroeiing van de vochtige tropen is het tropisch regenwoud. Tropische gebieden met een duidelijke droge periode kennen een begroeiing van savanne.
 • Tot de tropen behoren vooral delen van Midden- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika.
 • In de klimaatclassificatie van Köppen behoren de vochtige tropen tot de A-klimaten.