-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Tsunami

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Hebben jullie op Youtube wel eens een filmpje gezien van een zogenaamde Killer Wave? Voor 2004 waren dat soort filmpjes bijna niet te vinden. Een Killer Wave is een gigantische vloedgolf die zich vanuit het niets in één keer op de kust stort. Zo lang de golf zich in diep water bevindt, valt hij niet op. De kans om die te filmen is dus niet zo groot. Bovendien moet je zorgen dat je weg bent als zo’n golf de kust bereikt!

Definitie

Enorme golf die wordt veroorzaakt door een onderzeese aardbeving of aardverschuiving.

Voorbeeld

Tweede Kerstdag 2004 was een dag om nooit te vergeten. Een enorme vloedgolf overspoelde de kust van grote delen van Zuidoost Azië. Een tientallen meters hoge golf kwam met een snelheid van zo’n 800 km per uur aanzetten en vernietigde met een alles verwoestende kracht complete dorpen. Meer dan 250.000 mensen vonden de dood. De verwoestende golf noemt men een tsunami.

schematische weergave van een tsunami

Toelichting

  • Een Engels meisje dat op vakantie was in Thailand, heeft honderden mensen gered. Zij had op school geleerd dat voorafgaande aan zo’n tsunami de kustlijn zich tientallen meters kon terugtrekken. Zij herkende dat en heeft de mensen op het strand gewaarschuwd weg te gaan. De meeste mensen keken alleen maar verwonderd toen die zee zich terugtrok en werden daarna verrast door het snel opkomende water.
  • Tsunami’s ontstaan door een beving op de bodem van een zee. Die zee mag niet te diep zijn. Door de beving wordt de zeebodem opgetild en dus ook het water daarboven. Er ontstaat een enorme golf die zich met een snelheid van meer dan 800 km per uur door het water beweegt. In zee valt hij niet op.
  • Wanneer de golf de kust bereikt wordt hij aan de onderzijde afgeremd maar de bovenkant schiet door. Er ontstaat dan een enorme tientallen meters hoge brekersgolf die met enorme kracht op het land beukt. Die ene golf kan zich in vlakke kustgebieden kilometers diep landinwaarts verplaatsen en alles op zijn weg vernietigen.
Tsunami2.jpg
Tsunami3.jpg
Tsunami4.jpg