-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Tuinbouw

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Het Westland wordt ook wel de Glazen Stad genoemd.

Als je op een zonnige dag met een sportvliegtuigje over het Westland vliegt, mag je wel een zonnebril opzetten. De zonnestralen komen niet alleen van boven, maar worden ook weerkaatst door al het glas onder je. Het Westland is het grootste glastuinbouwgebied ter wereld. Een onafzienbare hoeveelheid kassen strekt zich uit in de driehoek tussen Rotterdam, Hoek van Holland en Den Haag. Glastuinbouw is de meest bekende vorm van tuinbouw. In glazen kassen komt het zonlicht ongestoord binnen en kunnen de planten optimaal profiteren van een door de mens aangepast klimaat. Planten groeien nu eenmaal harder bij zon en hoge temperaturen. In de kassen worden allerlei soorten groenten en fruit gekweekt, maar ook heel veel snijbloemen. Komkommers, tomaten, paprika’s, rozen, chrysanten. De grond waarin de planten staan is perfect. Met bestrijdingsmiddelen, maar ook steeds meer met biologische middelen wordt een zeer hoge opbrengst van hoge kwaliteit bereikt. Die hoge opbrengst heb je wel nodig, want produceren in een kas is natuurlijk niet goedkoop. Alleen al de energie die nodig is voor verwarming en licht kost de glastuinbouwer handen vol geld. Ongeveer driekwart van de opbrengst van de glastuinbouw wordt geëxporteerd.

Definitie

Op een intensieve manier telen van groente, fruit en bloemen voor de handel.

Voorbeelden

  • Glastuinbouw – In glazen of plastic kassen worden de optimale groeiomstandigheden gevormd voor groente, fruit en bloemen.
  • Vollegrondstuinbouw – Groente wordt geteeld in de open grond. Denk daarbij aan bloemkolen, worteltjes, sla en dergelijke.

Toelichting

  • Het verschil tussen tuinbouw en akkerbouw ligt vooral in de manier van bewerken. Bij akkerbouw gaan dingen vooral met machines, terwijl bij tuinbouw veel met de hand wordt gedaan. Tomaten (tuinbouw) moet je met de hand plukken en voorzichtig bewerken. Aardappelen (akkerbouw) kun je met machines rooien, wassen en inpakken. Daar is minder arbeidskracht voor nodig.
  • Omdat akkerbouw in de openlucht plaatsvindt en er veel met machines wordt gewerkt, zijn akkerbouwproducten meestal goedkoper dan tuinbouwproducten.
  • Glastuinbouw zorgt voor milieuproblemen vanwege hoge stookkosten en het verlichten. In sommige kassen staat het licht permanent aan! Voor sommige gewassen, zoals sinaasappelen, is het Nederlandse klimaat niet geschikt. Het is ook in kassen te duur om die hier te laten groeien. Dat kan veel beter in de landen rondom de Middellandse Zee bijvoorbeeld.
  • Omdat in kassen het hele jaar door de groeiomstandigheden hetzelfde zijn, kunnen gewassen ook het hele jaar door groeien.