-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Turkije

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De grote brug over de Bosporus in Istanbul

De grootste stad van Turkije, Istanbul, ligt aan weerszijden van de Bosporus. Dit water vormt de verbinding tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. Aan de westzijde ligt het oudste gedeelte van de stad dat al bestond in de tijd van het Romeinse Rijk. De stad werd toen Constantinopel genoemd. Na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk was de stad de hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk. Later werd de naam veranderd in Byzantium en bloeide de stad als nooit tevoren.

De brug over de Bosporus zou je een symbool kunnen noemen van het huidige Turkije. De brug verbindt namelijk twee werelddelen, Europa en Azië. Het kleine stukje ten westen van Istanbul behoort tot Europa. Het grootste deel van Turkije ligt op het zogenaamde Anatolische schiereiland en dat maakt deel uit van Azië.

Niet alleen de brug, maar eigenlijk heel Turkije zou je een verbinding tussen Oost en West kunnen noemen. Turkije heeft een typisch oosterse sfeer. De Turken die het land bevolken kwamen oorspronkelijk ook uit Azië. Ook de typische Arabische kenmerken zorgen daarvoor. Tegelijk is Turkije een modern land, dat veel heeft gedaan om de banden met het westen te verstevigen. De Islam is weliswaar de belangrijkste godsdienst, maar tegelijkertijd geen staatsgodsdienst. Leerlingen moeten wel verplicht godsdienstles volgen, maar hoofddoekjes zijn er verboden in openbare ruimten. Sinds 1923 is ook de traditionele kleding afgeschaft. Zeker de jonge generatie loopt er voor een oosters land opvallend westers bij.

Om allerlei redenen wordt Turkije helemaal tot Europa gerekend. Het land is redelijk welvarend, heeft een parlementaire democratie, is lid van de Raad van Europa en niet te vergeten van de NAVO. Sinds 2005 probeert het ook volwaardig lid te worden van de Europese Unie. Sinds 1960 zijn heel veel Turken richting West-Europa gegaan als arbeidsmigrant. Die tijdelijke baan in het buitenland is vaak definitief geworden en zijn vrouw en kinderen overgekomen. In veel Europese landen wordt opvallend veel Turks gesproken.

Definitie

Land op de grens van Europa en Azië, voor het grootste deel gelegen op het schiereiland van Anatolië.

Voorbeelden

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Turkije
 • Kijk voor de ligging van Turkije op nevenstaande kaart.
 • Turkije wordt aan de noord- en zuidwestzijde begrensd door een lange kustlijn met respectievelijk de Zwarte Zee en de Middellandse Zee.
 • Verder grenst het land aan Bulgarije, Griekenland, Georgië, Armenië, Nachitsjevan (een exclave van Azerbaidzjan), Syrië, Irak en Iran.

Toelichting

 • Turkije wordt bevolkt door ruim 77 miljoen mensen, waarvan de meesten (75%) van Turkse afkomst. De belangrijkste etnische minderheid wordt gevormd door de Koerden. Zij leven in het uiterste zuidoosten van het land.
 • Turkije is een erg bergachtig land dat geologisch ingewikkeld in elkaar zit. Er liggen drie aardplaten bij elkaar die ten opzichte van elkaar proberen te bewegen. Er komen veel breuklijnen voor in de aardkorst. Langs die breuklijnen vinden regelmatig aardbevingen plaats. De hoogste berg ligt tegen de grens met Armenië aan. De Araratberg is 5165 meter hoog.
 • Turkije kent verschillende klimaten. Het noorden en vooral oosten hebben een typisch landklimaat met bloedhete zomers en ijskoude winters met veel sneeuw. Langs de zuid- en westkust heerst echter een Mediterraan klimaat met heerlijke zomers en milde winters. Daar liggen ook de meeste badplaatsen. De Turkse Rivièra is een populaire vakantiebestemming.
 • Voor de komst van de Turken werd het gebied vooral bewoond door Christenen. Anatolië maakte deel uit van het Romeinse Rijk. Na het uiteenvallen van dat rijk “vergriekste” de samenleving steeds meer. Vanaf ongeveer 1200 veroverden de Turken het gebied. Byzantium werd omgedoopt in Istanbul en werd hoofdstad van het Ottomaanse Rijk. Dat beleefde zijn bloeitijd in de 16e eeuw.
 • In de Eerste Wereldoorlog kozen de Ottomanen voor de zijde van Duitsland. Dat kwam ze duur te staan. Ze moesten zich terugtrekken naar Anatolië, waarbij ze met name aan de oostkant Koerden en Armeniërs verdreven. Dat leidde daar tot een bloedbad onder de Armeense bevolking. 90 jaar daarna speelt dat nog steeds in de internationale betrekkingen tussen Turkije en Armenië.
 • De overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog bezetten grote delen van Anatolië. Dat pikten de Turken echter niet en gingen een onafhankelijkheidsstrijd aan. Onder leiding van Mustafa Kemal (die zich later Ataturk noemde) heroverden de Turken weer gebied. In 1923 werd in Zwitserland bij de Vrede van Lausanne de huidige grens van het moderne Turkije bepaald.
 • Ataturk wilde een moderne maatschappij stichten. Hij maakte van Turkije een seculiere staat (scheiding staat en kerk), voerde het Latijnse schrift in, verbood hoofddoekjes in openbare gebouwen, moderniseerde de industrie en maakte van Ankara (in het midden van Anatolië) de nieuwe hoofdstad. Deze stad is nu de tweede stad van het land qua inwoners (Istanbul ca. 12.5 miljoen – Ankara ca. 4 miljoen).
 • Op dit moment gaat het met Turkije economisch behoorlijk goed. De gemiddelde economische groei lag boven die van de Europese Unie. De aansluiting bij de EU is zowel in Europa als ook in Turkije een onderwerp van discussie. Veel Turken zijn niet overtuigd van de voordelen van het lidmaatschap. Tegelijkertijd vinden veel Europeanen dat Turkije meer aandacht moet besteden aan mensenrechten (denk aan de kwestie Cyprus en de Koerden).