-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

UNICEF

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Wat is de overeenkomst tussen zangeres Trijntje Oosterhuis, cabaretier Jurgen Raymann, schaatser Rintje Ritsema, actrice Monique van de Ven, acteur Roger Moore, zanger Robbie Williams, voetballer David Beckham, zangeres Shakira en prinses Mathilde van België?

Ze zijn allemaal ambassadeur van UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Ze brengen nationaal en internationaal het werk van deze instelling onder de aandacht dat het moet hebben van giften van mensen.

Op de website van de Nederlandse afdeling van UNICEF kun je lezen dat de organisatie een opdracht heeft. “Ervoor zorgen dat elk land op aarde de rechten van het kind respecteert en naleeft. Wij vinden dit de mooiste opdracht die je kunt krijgen. Niets geeft meer voldoening dan alle kinderen geven waar ze recht op hebben”

UNICEF steunt met projecten over de hele wereld scholing, medische hulp en opvang van kinderen en geeft noodhulp indien zich ergens zich een ramp heeft voltrokken.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Duitsland maakt mensen attent op het werk van UNICEF op een trein - Let op het logo van UNICEF

Gespecialiseerde instelling van de VN, gericht op (nood)hulp aan kinderen.

Voorbeelden

  • Inentingsprogramma’s
  • Voedselhulp
  • Noodopvang voor kinderen
  • Scholingsprogramma’s

Toelichting

  • UNICEF is net na de Tweede Wereldoorlog opgericht om met name kinderen te helpen in een periode dat aan alles gebrek was. De afkorting stond voor United Nations International Children Emergency Fund, ofwel het Internationale kindernoodfonds van de VN.
  • Na 1953 toen de ergste nood in Europa voorbij was, heeft men besloten de organisatie te laten bestaan. De afkorting wordt nog steeds gebruikt, maar het staat tegenwoordig voor UN Children Fund, het kinderfonds van de Verenigde Naties.
  • UNICEF is in meer dan 160 landen actief en heeft in 39 landen kantoren.
  • Het uitgangspunt van UNICEF is het welzijn van het kind, zoals opgeschreven in de Universele Verklaring van de Rechten van het kind. Daarbij helpt men iedereen, onafhankelijk van ras, geloof, nationaliteit of wat dan ook. De leuze van UNICEF luidt: Unite for Children.
  • UNICEF werkt samen met lokale overheden en verschillende NGO’s. Het benodigde geld komt van giften. Allerlei beroemdheden zetten zich in als ambassadeur van UNICEF en proberen mensen duidelijk te maken hoe belangrijk het werk van de organisatie is.