-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Export

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Uitvoer)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Als je in het buitenland rondrijdt, zie je met grote regelmaat Nederlandse vrachtauto’s over de weg rijden. Vaak vervoeren die producten die in ons land terecht zijn gekomen via de haven van Rotterdam en worden doorgevoerd naar het buitenland. Daar zijn wij, Nederlanders, erg goed in. Het betreft natuurlijk ook goederen die wij zelf aan het buitenland verkocht hebben en dus uitvoeren. Die uitvoer is voor een land erg belangrijk omdat dat extra geld in het laatje brengt. Als een bedrijf bijvoorbeeld zijn klanten alleen in eigen land heeft, verdient dat bedrijf aan de klanten, maar het land als geheel schiet er niets mee op. Wil je als land verdienen, dan moet je exporteren.

Definitie

Het verkopen van goederen en diensten aan het buitenland.

Voorbeelden

  • Een Nederlandse fabriek maakt schoenen. Die schoenen worden verkocht in de gehele Europese Unie. Nederland exporteert dus schoenen.
  • Een Nederlands baggerbedrijf gaat in het Midden-Oosten helpen met het uitdiepen van een haven. Daar wordt geld mee verdiend. Nederland exporteert hier een dienst.

Tekstverband

  • Export van goederen gaat natuurlijk niet alleen met vrachtauto’s maar ook met binnenvaartschepen, treinen, zeeschepen en soms ook vliegtuigen.
  • Hoe groter dit soort vervoermiddelen is, hoe goedkoper het in verhouding wordt om iets te exporteren.
  • Hoe gevarieerder het aantal dingen is dat een land exporteert, hoe gunstiger dat is. Het is ook gunstig als de exportproducten bestaan uit industrieproducten in plaats van grondstoffen. Daar wordt namelijk veel meer mee verdiend.
  • Het woordje export komt uit het Frans en betekent letterlijk “uit de haven”. Het tegenovergestelde van export is import.