-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Bevolkingspiramide

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Uivorm)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Recept: Men neme de totale bevolking van een gebied. Verdeel die eerst in mannen en vrouwen. Verdeel dan de mannen en de vrouwen in leeftijdsgroepen van vijf jaar, 0 tot 5, 5 tot 10 enzovoort. Van deze gegevens kun je een grafiek maken met een verticale lijn in het midden. Hier staan de leeftijdsgroepen bij. Links van de lijn komen de vrouwen te staan. Rechts van deze lijn wordt het aantal mannen ingetekend. Het resultaat is een bevolkingspiramide.

Definitie

Een grafiek waaruit de leeftijdsverdeling van de bevolking af te lezen is.

Voorbeelden

Bevolkingspiramide belgie.gif
De bovenstaande twee bevolkingspiramides zijn gemaakt met absolute getallen. Op de horizontale lijn staan namelijk geen procenten vermeld, maar gewone cijfers.

  • Links de bevolkingsgrafiek van België. Een rijk land met naar verhouding veel ouderen en weinig jongeren. De figuur heeft niet echt de vorm van een piramide, maar van een urn. Zie je dat vrouwen gemiddeld ouder worden dan mannen? De bovenste staafjes zijn aan de vrouwelijke kant groter.
  • De rechtergrafiek toont de allochtonen in België. Dat waren voornamelijk arbeidsmigranten. De mannen kwamen eerst en lieten vrouw en kinderen later overkomen. Opvallend is de grote groep in de middelbare leeftijd en dan vooral aan de mannelijke kant. Hier hebben de vrouwen geen overwicht bij de ouderen. Logisch, want het waren vooral de mannen die naar het land kwamen.

Tekstverband

Typische piramidevorm
  • In arme landen wonen heel veel jonge mensen. Er worden tenslotte veel kinderen geboren. Mensen sterven aan de andere kant behoorlijk snel. Er zijn dus weinig ouderen. Als je van zo’n groep de bevolkingspiramide tekent, heeft hij ook echt een piramidevorm. Van onder heel breed en naar boven toe steeds smaller wordend.
Vorm van een urn
  • In rijke landen is het vaak net andersom. Er worden in verhouding minder kinderen geboren, maar er wonen naar verhouding steeds meer oude mensen. Zie je het al voor je hoe zo’n bevolkingspiramide eruit ziet? Smal van onder, een grote middengroep en ook redelijk veel ouderen. De grafiek krijgt de vorm van een urn. Daarom spreekt men ook wel van de urnvorm. Dat noemt men ook wel uivorm.


  • Zoek in de onderstaande lijst je eigen gemeente op!

http://en.wikipedia.org/wiki/commons:Category:Population_pyramids_of_municipalities_of_the_Netherlands