-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Verenigde Naties

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf VN)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

  • Na afloop van de Eerste Wereldoorlog in 1918 vroegen veel landen zich af hoe ze het beste ervoor konden zorgen dat er geen oorlog meer gevoerd zou worden. Door de toegenomen vuurkracht was het aantal slachtoffers in die Eerste Wereldoorlog onvoorstelbaar groot. Frankrijk en Groot-Brittannië stelden voor te gaan samenwerken in een Volkenbond, die zou gaan waken over de wereldvrede. In 1919 werd die Volkenbond opgericht.
  • Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog verloor die bond veel macht. Duitsland stapte uit de bond en begon een oorlog die uitliep op de Tweede Wereldoorlog. Na afloop van die oorlog hebben 50 landen een nieuw samenwerkingsverband opgericht (ter vervanging van de Volkenbond) om vrede en veiligheid in de wereld te bewaren. Dit gebeurde door de oprichting van de Verenigde Naties (VN). Deze groep landen werd in de loop der tijd steeds groter en ook de terreinen waarop men invloed wil hebben, wordt steeds groter.

Definitie

Internationale organisatie, opgericht in 1945, die streeft naar veiligheid en vrede in de wereld.

Voorbeelden

Onder de noemer van de VN vallen allerlei gespecialiseerde organisaties zoals de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de UNESCO, UNICEF en de wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Toelichting

  • Alle 195 landen van de wereld zijn lid van de VN met uitzondering van Vaticaanstad, Kosovo en Taiwan. Dat laatste land wordt tegengehouden door China.
  • De VN is een organisatie waarin regeringen van landen samenwerken. Besluiten die door de VN met instemming van de lidstaten worden genomen, worden normaal gesproken ook uitgevoerd. De eindverantwoordelijkheid ligt echter bij de lidstaten zelf.
  • De VN houdt zich niet alleen bezig met vrede en veiligheid, maar ook met mensenrechten, economie en cultuur.
  • Het hoofdkantoor van de VN zit in New York. Het gebouwencomplex staat op een eigen speciale zone waar gastland Amerika in feite niets te zeggen heeft. Voor dit gebouw staan alle vlaggen van de 192 lidstaten.
  • De VN stelde in 1948 de universele verklaring van de Rechten van de Mens op.
  • In 2000 stelde men de Millenniumdoelen op met als thema’s vrijheid, gelijkheid, solidariteit, tolerantie, natuurbesef en gedeelde verantwoordelijkheid.
  • De secretaris-generaal van de VN is de Koreaan Ban Ki-moon. Deze volgde in 2006 Kofi Annan op.
  • De belangrijkste bestuurslagen van de VN zijn de Algemene Vergadering en de Veiligheidsraad.