-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Vakbond

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Een aantal mensen werkt voor zichzelf. Ze bepalen zelf hoeveel tijd ze werken, wanneer ze werken, wat ze doen. Kortom, ze zijn hun eigen baas. In de meeste gevallen werken mensen echter voor een baas, de zogenaamde werkgever. De belangen van het bedrijf zijn voor zo’n werkgever het belangrijkste. De bedrijven willen winst maken en zo efficiënt mogelijk werken. De belangen van de werknemers zijn minder belangrijk. Als je nu als werknemer probeert iets voor elkaar te krijgen binnen een bedrijf, kun je in je eentje niet zoveel doen. Je staat veel sterker als je je krachten bundelt.

Definitie

Organisatie die de individuele en gezamenlijke belangen van werknemers behartigt.

Voorbeelden

  • De CNV – Christelijke Nationale Vakbonden
  • De FNV – Federatie Nederlandse Vakbewegingen
    • Bij de FNV zijn bijvoorbeeld aangesloten de AOb (Algemene Onderwijsbond) en de NPb (Nederlandse politiebond)

Toelichting

  • In Nederland is ongeveer een kwart van de werknemers aangesloten bij een vakbond. In België ligt dat percentage veel hoger.
  • Toen er nog geen vakbonden waren, konden de werkgevers doen wat ze wilden. Zeker in perioden dat er teveel arbeiders zijn en dus de fabrieksdirecteuren kunnen kiezen uit hun personeel, heb je weinig te vertellen. Ellendige werkomstandigheden en veel te lage lonen waren vaak het gevolg.
  • Als je lid bent van een vakbond sta je elke maand een klein gedeelte van je salaris af aan contributie. Hoe meer je verdient, hoe meer je afstaat. Eerlijk toch? In ruil daarvoor regelt de vakbond allerlei dingen voor zijn leden. Ze staan je bijvoorbeeld juridisch bij wanneer je een arbeidsconflict hebt met je baas.
  • De vakbond onderhandelt met zowel de overheid als de werkgevers over de arbeidsvoorwaarden en sluit zogenaamde CAO’s (collectieve Arbeidsovereenkomst) af. Daarin staan voor een aantal jaar precies de rechten en de plichten van zowel de werkgevers als de werknemers zoals bijvoorbeeld de hoogte van het loon en de lengte van de vakanties. Wanneer de werkgevers en de vakbonden het niet eens worden over zo'n collectieve arbeidsovereenkomst, kan de vakbond zijn leden oproepen te gaan staken. Door zo'n staking worden vaak ook mensen betrokken die niets met het arbeidsconflict te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan stakingen bij het openbaar vervoer.
  • In veel landen zijn vakbonden nog verboden door de regering. Vooral in landen in Azië waar de regering een snelle economische groei wil doormaken. Ze denken dat vakbonden de groei van de economie in de weg staat door te hoge salarissen te eisen voor de werknemers en te dure veiligheidsmaatregelen te eisen voor de werknemers. Je kunt je wel afvragen of dit de arbeidsomstandigheden in een land ten goede komt...