-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Veiligheidsraad

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Noord-Korea zet de wereld op scherp door ondergrondse kernproeven te doen. Het land wil zich bewijzen om erkend te worden als belangrijke macht. De wereld zit echter niet te wachten op nog een land met kernwapens, zeker omdat men de machthebbers in dat land niet vertrouwt. De Veiligheidsraad van de VN komt naar aanleiding van die kernproeven bij elkaar en stelt een resolutie op waarin het Noord-Korea oproept direct met die kernproeven te stoppen.

Definitie

Hoogste orgaan van de Verenigde Naties die de eerste verantwoordelijkheid heeft in het behouden en bewaken van de wereldvrede en internationale veiligheid.

Voorbeelden

De Veiligheidsraad wordt bijeengeroepen wanneer er een plotselinge dreiging van de wereldvrede is.

Toelichting

  • De Veiligheidsraad heeft dus meer macht dan de Algemene Vergadering van de VN. Alle problemen die te maken hebben met de wereldvrede en de bedreiging daarvan komen terecht bij de Veiligheidsraad.
  • De Veiligheidsraad bestaat uit 15 leden. 5 daarvan zitten er permanent in. Dat zijn de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk. De andere 10 leden worden voor 2 jaar gekozen. Elk jaar kiest men er dan vijf van.
  • De permanente leden hebben bij stemmingen het zogenaamde Veto-recht. Veto betekent nee zeggen. Voorbeeld: Taiwan wil bij de VN komen. Dat wordt besproken. Alle landen stemmen voor behalve China omdat dat land Taiwan als een afvallige provincie beschouwt. Door het Veto van China wordt Taiwan niet toegelaten.
  • Bij dreigende situaties stelt de Veiligheidsraad zogenaamde resoluties op. Die kunnen betekenen dat tegen een land een boycot wordt ingesteld of dat de VN met militair geweld gaat ingrijpen.
  • Alle landen van de VN mogen meevergaderen met de Veiligheidsraad als ze daarom vragen en als de vergadering hun aangaat. Ze hebben dan echter geen stemrecht.